Hopp til innhold

– La ikke krabbene være i varmt vann

Krabbe etter krabbe blir fisket opp av små barnehender om sommeren. Men er det bra for krabbene?

Krabbefiske

I skoleferien fisker mange barn krabber.

Foto: ANETTE DOTSETH STENSHOLT / NRK

Skoleferien har startet, og mange barn elsker å fiske krabber. Mange krabber må finne seg i å forlate sjøbunnen til fordel for ei plastbøtte på late sommerdager.

– Strandkrabbene tåler litt, sier Jens Ådne Haga, biolog ved Universitetet i Oslos marinbiologiske stasjon i Drøbak.

– Denne arten lever i tidevannssonen og er derfor godt tilpasset stress og tørke, men likevel er det viktig å lære barn respekt for dyr, sier Haga.

Tåler ikke varme

Krabbefiske

Strandkrabbe er den vanligste krabben i norske farvann.

Foto: ANETTE DOTSETH STENSHOLT / NRK

Han forteller at strandkrabber tåler mye, siden de bor i et stressende område fra før av med mye bølger og vannet kan trekke seg tilbake.

Men selv om de er utsatt for det han kaller stress, er det flere ting å passe på når man fisker krabber, forteller han.

Jens Ådne Rekkedal Haga

Krabbefiske er en fin måte å lære barn om naturen, sier Jens Ådne Haga, biolog ved Universitetet i Oslos marinbiologiske stasjon i Drøbak.

Foto: Kari Gilberg / NRK

Det vanlige er jo at man slipper ned et blåskjell i plastbøtta så krabbene får mat. Men det er først og fremst viktig at vannet i bøtta på en solfylt dag ikke blir for varmt slik at krabbene dør.

– Voksne må passe på at temperaturen i vannet ikke blir mer enn 30 grader. Dessuten må krabbene ikke være i plastbøtta for lenge, sier Haga.

Ifølge han er det kanskje ikke nødvendig å fiske opp så mange, men heller utforske de man allerede har fisket opp.

Barna bør lære mer om naturen

– Vi kan lære mye mer om både natur og om oss selv når vi ser på andre arter. Derfor mener jeg at krabbefisking med barn er noe av det beste vi kan gjøre på en varm sommerdag, sier han.

Haga synes det er en fin tradisjon som vi bør fortsette med, men man bør bare passe på at temperaturen i vannet ikke stiger.

– Når barna blir litt eldre, så er det lurt å bytte ut krabbesnøre med en strandhåv som man får kjøpt mange steder nå om sommeren. Da kan man finne mange flere arter, sier han.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark