Kongen i statsråd har godkjent Stortingets vedtak om lovendringer i alkoholloven. Dermed er det åpnet for at lokale produsenter kan få selge alkoholholdig drikke med over 4,7 prosent alkohol.
Det fikk Lerkekåsa vingård på Gvarv i Telemark til å heise flagget til topps.
– Det ble en skål! Ler Wenche Hvattum.
Hun forteller at de fikk seg en støkk da de skjønte at lovendringen trer i kraft allerede 1. juli. Da kan tillatelse til salg være et faktum allerede i begynnelsen av neste måned.
Lerkekåsa gård har produsert egne frukt- og bærviner siden 2008. Vinen som baserer seg på lokale råvarer fra fruktbygda har til nå blitt servert på gården til gjester og besøkende.
Må få kommunens tillatelse
Selv om lovendringen åpner opp for begrenset salg i egen virksomhet, gjelder fremdeles et krav om tillatelse fra kommunen.
Ett av kravene for å få en tillatelse er blant annet at salget må utgjøre en del av den helhetlige karakteren på gården.
Sauherad kommune har midlertidig delegert myndighet, til å gi tillatelse, til rådmannen.
Årsaken er at en tillatelse normalt må gis av kommunestyret, og at neste kommunestyremøte ikke finner sted før i september.
– Det er for at det skal kunne foreligge en tillatelse i begynnelsen av juli, fremfor i september, hvis det blir aktuelt, sier rådmann Hans Erik Utne.
Utne sier at det er viktig for kommunen å legge til rette for næringsliv og reiseliv i Sauherad:
– Vi er en reiselivskommune og det er viktig at vi er en offensiv reiselivskommune, sier han.
Etterlengtet lovendring
En utfordring har vært EØS-avtalen som sikrer monopolordning.
En rapport utarbeidet på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet i 2014, konkluderte imidlertid med at det er mulig å selge eplecider, vin laget på andre typer frukt enn druer, vin laget på bær og mjød uten at det svekker EØS-avtalen.
– Viktig for småprodusenter
Lerkekåsa vingård har blant annet jobbet sammen med næringsorganisasjonen Hanen for å få til en lovendring. Hvattum mener endringen blir viktig for småprodusenter i hele landet.
– På et småbruk er det ganske marginalt alt du driver med, derfor gjelder det jo å få maksimalt ut av de ressursene du har til rådighet, sier hun.
Og blir tillatelsen et faktum er navnet på vinen som skal selges alt klart:
– Den må vel få navnet "Kongens ja" tror jeg, ler Hvattum.