Hopp til innhold

Forventer flere i matkø

Larvik (NRK): Frelsesarmeen venter at køen av folk som trenger gratis mat, blir lengre nå i januar og februar.

Bjørn Ansersen

MATKØ: Korpsleder Bjørn Andersen forteller at mange stiller seg i matkøer etter ferier.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Det er ikke bare før jul mange mennesker stiller seg i kø for å få poser fylt med middager, pålegg og brød hos Frelsesarmeen.

Hos Frelsesarmeen i Larvik merker de også at flere enn vanlig trenger hjelp i januar og februar.

– Det er topper etter ferier, sier korpsleder Bjørn Andersen i Frelsesarmeen i Larvik.

Han viser til at også i august kommer det flere enn ellers.

Hjelper vanlige mennesker

I toppmånedene deler de ut mat til rundt 190 personer i uka, mens i en gjennomsnittsuke er det 155 personer som benytter seg av den ukentlige matutdelingen. Det viser statistikken de siste årene.

– Da er midlene brukt opp etter ferier. På nyåret er det en del regninger som gjør at folk trenger en del hjelp, sier Andersen.

– Hvem hjelper dere?

– Det kan er helt vanlige mennesker. Det kan være folk som ikke klarer å betale regningene sine. Det er en god del asylsøkere og innvandrere som kommer for å få hjelp her, sier han.

– Hva forteller de som kommer hit?

– De sier at de ikke klarer seg med det de har. Årsakene kan være mange. Vi føler vi må strekke oss så langt vi kan for å hjelpe dem, sier Andersen.

Korpsleder Hilde Nylund i Frelsesarmeen i Sandefjord forteller også om økt pågang etter ferier, men også etter høytider.

Sjekker ikke behovet

Alle som ber om mat på utdelingene, får det så langt matlageret rekker.

– De fleste trenger virkelig hjelpen, velger jeg å tro. Jeg tror ikke folk kommer hit hvis de ikke har behov for det, sier han.

Frelsesarmeen kontrollerer ikke om de som ber om gratis mat, faktisk trenger det.

Bjørn Andersen

UKENTLIG: Korpsleder Bjørn Andersen hos Frelsesarmeen i Larvik sørger for at folk som har det trangt økonomisk, får poser med mat en gang i uka.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Skjuler nøden

Matlageret er i kjelleren til Frelsesarmeens lokale. 11 frysebokser inneholder kjøtt, fisk og annen mat som er fryst ned like før de gikk ut på dato.

Maten har Frelsesarmeen hentet fra matbutikker.

– Nøden i Vestfold er større enn mange tror. Folk kan se vellykket ut i klærne de har på seg, men det er ikke sikkert alt er så bra når alt kommer til alt, sier han.