Hopp til innhold

- Forstod moren at Christoffer ble utsatt for vold?

Skjønte moren at Christoffer ble mishandlet av stefaren? Det er spørsmålet morens forsvar stiller på rettsakens siste dag.

Thomas Randby

Morens forsvarer, Thomas Randby, mener moren ikke forstod at sønnen ble mishandlet.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Denne saken er vond – veldig vond. Den er emosjonelt belastende. Det er viktig å beskytte barn mot last. Det maktet man ikke med Christoffer. Det er viktig at det ikke skjer i framtiden, sa advokat Thomas Randby da han innledet sin prosedyre. Randby forsvarer den tiltalte moren til Christoffer Gjerstad Kihle.

Tidligere i dag ba aktor, politiinspektør Kjetil Baustad Egelie, om at moren dømmes til to år og seks måneders fengsel.

Det mener Randby er for strengt.

– Moren forstod ikke hva som skjedde

Randbys prosedyrer går hele tiden i den retning av at han hevder Christoffers mor ikke forstod hva som skjedde og at hun således ikke kan straffes. Han tar også for seg den belastningen som er påført hans klient i omtaler som er gjort av henne i full offentlighet.

– Forstod moren at Christoffer ble utsatt for vold av stefaren på det tidspunktet at hun var på samtale med skolen dagen før han døde? Forstod hun av sønnen kunne bli utsatt for vold av stefaren i nær framtid, spurte Randby.

Uenig med sin klient

Ut ifra bevisene er ikke Randby uenig i at Christoffers stefar brukte vold mot gutten, selv om hans klient bestrider dette.

– Gutten døde som følge av vold og det vil jeg ikke bruke mer tid på, sa Randby.

Tidspunktet for når Christoffer ble påført de dødelige skadene har vært en sentralt tema i retten i dag.

Det er lagt fram bevis for at Christoffer døde av skade han ble påført dagen før han døde og noen timer før han døde, som følge av vold utøvet av stefaren. Det er også det stefaren er dømt for.

Tidspunktet for når Christoffer ble påført dødelig skade av stefaren er om ettermiddagen dagen før han døde, før moren kom hjem fra jobb, sa Randby.

Hun var altså ikke hjemme da skaden ble påført.

Det hun strafferettslig må svare for er for tiden etter et bekymringsmøte på skolen til Christoffer om formiddagen, og til hun kom hjem fra jobben om kvelden den samme dag, som hun må svare for, sa Randby.

Det sentrale i Randbys argumentasjon er hva Christoffers mor MÅTTE forstå.

Forsvareren ventes å be om full frifinnelse.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark