Hopp til innhold

Forsvarer: – Drapssiktet brukte medikamenter

22-åringen som er siktet for å ha drept en 42 år gammel mann på Notodden forrige lørdag gikk på medikamenter.

Lys og blomster på Maxbo

MINNES DEN AVDØDE 42-ÅRINGEN: Lys og blomster utenfor drapsstedet

Foto: stian Wåsjø Simonsen

Den siktede 22-åringen fra Notodden sitter nå i varetekt i Skien fengsel. Der blir han sittende i fem uker, de første ukene uten tilgang på besøk eller medier. Mannen har fortalt sin forsvarer at han føler seg godt ivaretatt i fengselet.

Lovlige og ulovlige legemidler

Politiet har foretatt en rekke avhør av vitner og personer med tilknytning til den siktede. Etter hvert må politiet danne seg et bilde av hvordan drapet skjedde. Var det en innskytelse eller planlagt?

Det har vært spekulert i om drapet ble begått under påvirkning av sterke medikamenter i rus.

Bekjente av den siktede har fortalt at han brukte anabole steroider for å bygge opp kroppen. Det vil ikke mannens advokat, Borgar Veiding, kommentere. Derimot opplyser han til NRK at 22-åringen har fortalt at han brukte medikamenter.

Advokat Borgar Veiding

Advokat Borgar Veiding vil ikke gå inn på hva slags medikamenter den siktede 22-åringen brukte.

Foto: Roald Marker / NRK

Hva slags preparater det her er snakk om ønsker ikke advokaten å gå nærmere inn på. Borgar Veiding ønsker heller ikke å spekulere i om siktede begikk drapet mens han var ruset.

Siktedes bruk av lovlige og ulovlige legemidler er et tema under etterforskningen, sier politiadvokat Kjell Ove Ljosåk. Han kan ikke kommentere om siktede var ruset da drapet ble begått.

Politiadvokat Kjell Ove Ljosåk

Politiadvokat Kjell Ove Ljosåk sier den siktedes bruk av ulovlige legemidler blir etterforsket.

Foto: Roald Marker / NRK

For to år siden gikk NRK gjennom dommene etter 231 norske drap over ti år fra 2003 til 2012. I 125 av drapene – eller 54 prosent – er det beskrevet i dommen at gjerningspersonen var påvirket av rusmidler under drapet.

– At et drap er begått i rus betyr ikke nødvendigvis at det er en direkte sammenheng mellom rusen og drapet. Ofte kan det være en bakenforliggende årsak til både rusbruken og drapet, sa voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøyskolen til NRK i 2014.

Nærmere undersøkelser

Politiet fikk i går rapporten fra en psykiater som har hatt samtaler med 22-åringen.

Politiet vil ikke offentliggjøre innholdet i denne rapporten.

– Jeg må først konferere med statsadvokaten, og senere blir det tatt stilling til om det skal foretas nærmere undersøkelser av siktedes psykiske tilstand, sier politiadvokat Kjell Ove Ljosåk.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark