Hopp til innhold

Folk på Hjuksebø: – Vi vil til Notodden

HJUKSEBØ (NRK): Halve bygda var på plass, og budskapet var ikke til å ta feil av: Hjuksebøfolk vil til Notodden.

Folkemøte på Hjuksebø

FULLT HUS: Nesten 150 personer til stede på folkemøte om kommunereformen på Hjuksebø torsdag kveld.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– Vi blir bekymra, når Sauherad nærmer seg en enighet med Nome og Bø uten at vi på Hjuksebø vet hva som skjer med bygda vår.

Det sier Hjørdis Hjukse, fra aksjonsgruppa Hjuksebø til Notodden fra talerstolen under folkemøtet om kommunereformen på Hjuksebø torsdag kveld.

Hjørdis Hjukse

Hjørdis Hjukse sier folk på Hjuksebø blir bekymra over at Sauherad skriver avtaler med Nome og Bø uten at man vet hva som skjer med Hjuksebø.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

Hun fikk bred støtte i salen, der omtrent 150 personer, halvparten av bygdas befolkning hadde møtt opp.

– Vi må ta av oss de gamle brillene. Sauherad som kommune finnes ikke lenger om noen få år. Vi må lage nye kommuner som sørger for gode tjenester til alle innbyggerne.

Les også: Første steg er tatt - mange steg gjenstår

Lover å jobbe mot Notodden

Ordfører Mette Haugholt deler ønsket til Hjukse om kommuner som er rustet for framtida.

Mette Haugholt orienterer på folkemøte

Ordfører Mette Haugholt orienterer om prosessen.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– Vi skal sørge for gode tjenester i en ny kommune, det er hele poenget med reformen, sier Haugholt.

Selv om en intensjonsavtale med Nome og Bø nærmer seg ferdig, sier ordføreren at ingenting er avgjort for Sauherad sin del.

– Vi skal forhandle med Notodden, Hjartdal og Seljord neste uke, og ønsker å lage en like god og solid intensjonsavtale med de tre kommunene.

Midt-Telemark er ikke et alternativ

Tom Aasland, også han fra gruppa Hjuksebø til Notodden, sier Midt-Telemark ikke er en naturlig region for folk i nordøstre deler av Sauherad. Han ønsker at en grensejustering skal omtales i en intensjonsavtale med Nome og Bø.

Tom Aasland

Tom Aasland fra aksjonsgruppa 'Hjuksebø til Notodden', ønsker en grensejustering om Sauherad slår seg sammen med Nome og Bø.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– Det er helt nødvendig at dette er med i en intensjonsavtale, ellers blir det aldri noe av.

Han sier at en grensejustering blir en nødvendighet, uansett om Sauherad vil slå seg sammen med Midt-Telemark eller mot Notodden.

– Skal vi slå oss sammen med Notodden, vil folk på Gvarv kreve å bli en del av Midt-Telemark. Det er helt naturlig, og noe kommunestyret må ta inn over seg.

Grensejustering etter sammenslåing

Per Dehli fra fylkesmannen kom med et klart budskap til befolkningen på folkemøtet når det gjelder grensejustering.

Per Dehli, prosessveileder for kommunereformen hos fylkesmannen i Telemark

Prosessveileder for kommunereformen hos Fylkesmannen i Telemark, Per Dehli forteller om det overordnede målet med kommunereformen.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– Dersom innbyggerne ønsker en grensejustering, bør ikke det forslaget legges frem før kommunene har bestemt seg for en sammenslåing, 1. juli i år. Det er umulig å behandle slike saker før kommunekartet er tegnet ferdig.

Det er sterke krefter på Hjuksebø som ønsker seg til Notodden dersom Nome, Bø og Sauherad blir en ny kommune. Men et ønske om en sammenslåing blir uansett ikke behandlet før etter en sammenslåing er gjort.

– Dersom det er ønske om en grensejustering bør dette med i en intensjonsavtale, men det er heller ikke noe problem å fremme ønske om en grensejustering i etterkant, sier Dehli.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Krossobanen

Krossobanen blir stengt ut året