Flertallet vil nordover

54 prosent av innbyggerne ønsker nå en sammenslåing med Drammen, ifølge en spørreundersøkelse gjort for Sande Høyre. – En øyeblikksmåling, sier ordfører Elin Gran Weggesrud (Ap).

Rådhuset i Sande

DEBATT: Det blir trolig høy temperatur når kommunestyret i Sande skal diskutere sammenslåing fredag kveld.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

For under ett år siden vedtok kommunestyret i Sande å ta initiativ til en sammenslåing med Hof og Holmestrand.

Fredag kveld skal saken diskuteres på nytt etter at 13 representanter gikk inn for å støtte en innkalling til et ekstraordinært møte.

Sande Høyre har varslet at de vil fremme et forslag om å heller slå seg sammen med Drammen, Svelvik og Nedre Eiker, og har i den anledning fått Opinion til å gjennomføre en spørreundersøkelse.

549 innbyggere har svart på undersøkelsen, som viser at 54 prosent ønsker en sammenslåing med Drammen, mens 42 prosent mener Holmestrand og Hof er det beste alternativet.

Primært ønsker hver fjerde innbygger at kommunen skal fortsette å stå alene. Hvis man likevel må velge et alternativ ønsker 55 prosent å fortsette samarbeidet med Holmestrand og Hof, mens 40 prosent vil bli en del av den nye storkommunen i nord.

Nye forutsetninger

Sindre Stang, som er leder for kommunestyregruppa i Sande Høyre, mener undersøkelsen gir et godt bilde av dagens situasjon.

– Jeg tenker først og fremst at det begynner å gå opp for flere hva som er i ferd med å skje. Vi er ett år inn i prosessen. Det kommer stadig nye ting på bordet som gjør at man bør se på hele prosjektet igjen.

– Øyeblikksmåling

Ordfører Elin Gran Weggesrud (Ap) mener undersøkelsen bærer preg av å være en øyeblikksmåling gjort i forbindelse med at debatten har blusset opp igjen de siste dagene.

– Jeg skal i hvert fall gi Høyre det. De lykkes godt med taktikken sin.

Elin Weggesrud, ordfører i Sande kommune

OPPGITT: Sande-ordfører Elin Gran Weggesrud ønsker ingen omkamp om kommunereformen.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Dette handler ikke om taktikk. Det handler om å sørge for at innbyggerne får best mulige tjenester, sier Stang.

Ordføreren mener man ikke kan se bort fra folkeavstemningen som ble gjennomført i fjor, blant annet fordi faktagrunnlaget var bedre den gangen.

– Folk i Sande tok et kvalifisert valg for ett år siden. Vi kan ikke foreta målinger hvert eneste år. Det blir for useriøst for meg, sier Weggesrud.