Fem raske for en vårklar sykkel

Det er ikke mye du trenger å gjøre for å få sykkelen klar for første tur.

Gjør sykkelen vårklar

Gjør sykkelen klar for våren!

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

1. Vask den ren

Vaskebøtte med klut
Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

– Gjør sykkelen ren ved å fjerne støv og skitt. Bruk gjerne vanlig fettløselig såpe, eller bruk spesial rensemidler som løser opp fett, sier Marit Brokke, styreleder i Grenland sykkelklubb.

2. Stram opp skruer

– Sjekk alle bevegelige deler og stram opp skruer, sier Brokke. Hun mener det er viktig å se over alle deler som er bevegelige og stramme til. – Sjekk at de ikke er slitt og må byttes, sier hun.

3. Se over dekkene

Sjekk dekkene!

Sjekk dekkene og pump dem opp!

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

– Å undersøke dekkene er viktig, sier Brokke. Se over dekkene at de ikke smuldrer opp og pumpe dem godt opp. – Du punkterer lettere med lite luft, og punkterer du og har god fart kan det være småskummelt, sier Brokke.

4. Sjekk gir og bremser

Drypp eller spray olje på de bevegelige delene og inn i bremsevaierne slik at de løper lett. Gjør det samme med girene. – Det er ikke så mye som skal til for at det skal gå lettere å sykle. Hvis hjul og bremser og alt går greit så blir opplevelsen mye bedre, mener Brokke.

5. Rens kjedet

Etter å ha avfettet og renset kjedet for sand og skitt må det smøres godt. – Dette er lurt å gjøre flere ganger gjennom sesongen, sier Brekke.