Hopp til innhold

Fant forfalskninger av nye sedler

Falske utgaver av den nye, norske 200-lappen er i omløp, opplyser politiet.

To falske 200-sedler, og en falsk 50-lapp.

BESLAG: Politiet i Tønsberg har beslaglagt flere falske sedler.

Foto: Politiet

I løpet av de siste to døgnene har politiet i Vestfold funnet over 20 falske 50-lapper og 5–6 falske 200-lapper. Totalt tre personer er pågrepet.

Politiet har fått inn meldinger om at falske sedler er forsøkt brukt både på Sem i Tønsberg, i Tønsberg sentrum, på Nøtterøy og på Tjøme.

Knut Erik Ågrav

NYE SEDLER: – Vi snakker om den nye, norske 200-lappen, som akkurat er kommet ut, sier Knut Erik Ågrav om beslagene som er gjort. (arkivbilde)

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

– I Tønsberg-distriktet er nå falske 50-lapper og falske utgaver av den nye, norske 200-lappen i omløp, sier leder av etterforskningsseksjonen ved Tønsberg politistasjon, Knut Erik Ågrav, til NRK.

I 11.40-tiden tirsdag meldte en matbutikk på Tjøme om at de var utsatt. Politiet rykket ut og pågrep en person.

– Han hadde både falske 50-lapper, og falske 200-lapper på seg. Han har sannsynligvis prøvd på to andre steder på Tjøme, en matbutikk til og på vinmonopolet, men der ble han avvist, sier Ågrav.

Det var den 30. mai i år at de nye sedlene ble lansert.

Flere pågripelser

To falske 200-sedler, og en falsk 50-lapp.

FALSKE: Ifølge politiet er flere falske sedler i omløp i Tønsberg-distriktet nå. Bildet viser noen av sedlene de har beslaglagt så langt.

Foto: Politiet

I forbindelse med pågripelsen på Tjøme fant politiet rundt 20 falske 50-lapper, og 2–3 falske 200-lapper.

Litt senere på dagen, i 13.30-tiden tirsdag, fikk politiet inn en melding om tyveri fra et hotellrom i Tønsberg. De rykket ut, og fant tyvgodset på et annet hotellrom i nærheten.

– Det var stjålet en telefon og en laptop. Vi fant også litt narkotika, samt en falsk 50-lapp på det hotellrommet. Et par som hadde tatt inn på rommet, ble pågrepet, sier Ågrav.

Om det er noen sammenheng mellom sakene, er noe politiet nå jobber for å finne ut av. De tre pågrepne sitter i arresten, og politiet har begynt avhør av dem.

– I går forklarte de at de ikke kjenner noe til dette, og ikke skjønner at de har hatt falske penger.

– Frykter dere at det nå er falske penger i omløp i Vestfold?

– Det er helt tydelig at det er falske penger i omløp. Vi har fått inn meldinger fra Sem, Tønsberg sentrum, Nøtterøy og Tjøme. Mange steder er de blitt avvist, fordi mange kasser har en kontroll som man drar sedlene under for å se om den er ekte. Blir den avvist, blir det ikke noe beslag for vi rekker ikke å komme dit før personene er borte, sier Ågrav.

Politiet har foreløpig ingen formening om hvor sedlene kommer fra.