Hopp til innhold

De nye sedlene skjuler en hemmelighet: – Dette gjør det enklere å betale

Svaksynte Odd Rokkan måtte tidligere sortere sedlene før han la dem i pengeboka. Det slipper han med de nye, som ble lansert i går.

Odd Rokan i Svolvær i dag

Odd Rokan fikk både se og føle på de nye sedlene i går, og er godt fornøyd med resultatet.

Foto: Kari Skeie / NRK

Tirsdag ble endelig de nye sedlene tilgjengelig. Med torsk på 200-lappen og vikingskip på 100-lappen, var Svolvær i Lofoten det opplagte stedet for lansering.

Og de nye sedlene har noe de forrige ikke hadde, forteller Odd Rokkan, som er medlem av Blindeforbundet og som selv har vært svaksynt i 25 år.

– For meg betyr det at det blir enklere å betale. Før måtte jeg sortere pengene på forhånd, før jeg la de i pengeboka. Nå klarer jeg bedre å velge ut sedlene der og da, sier Rokkan, som hadde tatt turen til Svolvær i går.

Norges nye pengesedler

Torsk og vikingskip på nye og sikrere sedler.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Lettere å se forskjell

Blindeforbundet har vært med i utformingsprosessen og kommet med innspill. Rokkan forteller at det har resultert i flere ting:

  • De nye sedlene har bedre kontraster, slik at man lettere kan tolke forskjellen mellom eksempelvis en 100- og en 200- seddel.
  • Designet er renere, det er lettere å oppfatte verditallet. Det kommer godt med om man er svaksynt.
  • I tillegg har de nye sedlene såkalte taktile punkt. Det betyr at man rett og slett kan kjenne forskjell på pengene.

Rokkan forklarer sistnevnte:

– På kanten er det små streker som man kan kjenne på. Det er enda ganske så nytt for meg, men jeg kan altså kjenne på kanten hva slags seddel det er snakk om.

Glad for at rådene ble tatt til følge

Seksjonsleder Sverre Fuglerud i Norges Blindeforbund sier han er veldig glad for at Norges Bank tok med Blindeforbundets råd når de nye sedlene skulle utformes.

Sverre Fuglerud, blindeforbundet

Seksjonsleder Sverre Fuglerud i Norges Blindeforbund er fornøyd med samarbeidet.

Foto: Ingar Næss

– Vi vet at mange nordmenn sliter med for dårlig lesbarhet på mange produkter. Disse sedlene vil være lette å se forskjell på.

– Særlig blant eldre er det mange som trenger store tall og sterke kontraster. Og det er også den gruppen som er mest ivrige på å bruke sedler framfor kort.

Grafisk seddeldesigner Arild Yttri i Norges Bank forteller at det har vært viktig for dem å ta Blindeforbundet og andre aktører med i prosessen. Både når det gjelder denne og tidligere serier.

– Det har vært et godt samarbeid hvor vi har diskutert og testet mye fram og tilbake, for å komme fram til hva som fungerer bra.