Færre fartsbøter, men vi kjører ikke saktere

SKIEN (NRK): Utrykningspolitiet på Øst- og Sørlandet har skrevet langt færre fartsbøter denne sommeren. Men det er ikke fordi vi kjører penere.

UP

Per Olav Hole i utrykningspolitiet kontrollerer trafikken i Skien. UP har tatt 1000 færre for fartsovertredelser denne sommeren, enn det de gjorde på samme tid i fjor.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Vi har tatt omkring 1000 færre for fartsovertredelser i sommer, sammenliknet med i fjor. Det betyr ikke at folk kjører saktere. Men vi får ikke kontrollert like mange i år som tidligere, sier Andreas Rødø.

Han er leder for utrykningspolitiet i Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud.

Årsaken til at færre blir kontrollert er at utrykningspolitiet i dette området har blitt kraftig redusert. UP-distriktet har gått fra 100 ansatte til 72 ansatte. Det har med andre ord blitt færre politifolk langs veien på Sør- og Østlandet.

Andreas Rødø

Leder for UP på Øst- og Sørlandet, Andreas Rødø, sier færre ansatte gir færre kontroller langs veiene.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Det er riktig, bekrefter Rødø.

– Uheldig utvikling

Trygg Trafikk liker ikke utviklingen. At færre blir tatt for å kjøre for fort bekymrer.

– Synlig politi langs veien gir bedre trafikksikkerhet. Det er ikke bra at det blir færre. Vi er bekymret for utviklingen, sier Anne Marit Jordheim i Trygg Trafikk i Buskerud.

Anne Marit Jordheim

Anne Marit Jordheim i Trygg Trafikk Buskerud er bekymra for utviklingen. Hun liker ikke at det blir færre politifolk langs veien.

Foto: Odd Vegard Kandal / NRK

Les også:

Skiller seg ut

Mens færre blir tatt for fartsovertredelser i agderfylkene og på veiene østafjells, viser de nasjonale tallene til utrykningspolitiet noe annet. Fem prosent flere er tatt for å kjøre for fort, viser totalen fra UP.

– Med færre folk på jobb, er det ikke unaturlig at vi får kontrollert noen færre bilførere. Men vi vet at det er større behov for våre ressurser andre steder i landet, og da er det riktig å flytte resurser dit, sier Rødø.

Politiet har flyttet ansatte fra utrykningspolitiet på Øst- og Sørlandet til Vestlandet og Nord-Norge. Det skal øke aktivitetene i disse områdene.

Rødø påpeker at de har tatt flere for kjøring i ruspåvirket tilstand denne sesongen. Og at de verste grisekjørerne fortsatt blir tatt.

– Ja, når det gjelder de som kjører altfor fort, så tar vi like mange som før. Statistikken viser at vi har tatt like mange førerkort i år som tidligere på grunn av høy fart, sier Rødø.