Hopp til innhold

Etterlyser attraktive byer i Telemark

Notodden og Kragerø har meldt seg på i konkurransen om 250.000 kroner. Flere steder i Telemark har sjansen til å få heder, ære og penger.

Torget, Notodden sentrum

Notodden har fått flere priser de siste årene. Nå vil byen gjerne har heder og ære og tittelen «Attraktiv by».

Foto: Øystein Økter / NRK

– Dette er verdens enkleste sak å være med på, sier Olav Kasland med et glimt i øyet. Han er ordfører i Bø som er en høyskole- og kulturkommune i vekst. Kasland kjente ikke til konkurransen før NRK gjorde ham oppmerksom på den.

Kommunaldepartementet er på utkikk etter flere byer og tettsteder som mange mener er attraktive. Utfordringen er å overbevise juryen om at denne spesielle byen eller stedet har kvaliteter ikke alle andre har.

Kvalitetene departementet legger vekt på er god planlegging av boliger, byrom og klimavennlige transportløsninger. Prisen går til det stedet som har nyskapende tiltak for bedre miljø, helse og levekår.

– Vi jobber intenst med dette nå, forteller Kasland og utdyper: – Sentrum skal bli et bedre sted for gående og syklende. Rett og slett en plass der innbyggerne ønsker å være.

Kjemper mot 300 allerede

Bø kommune er i vekst. Det er det stedet i Telemark med størst befolkningsvekst. Ordfører Olav Kasland mener Bø begynner å utvikle seg til en by. – I hvert fall en bygdeby.

Han krysser fingrene for at bøheringene går inn på nettstedet der det er mulig å nominere til denne prisen.

For 10 år siden fikk Bø kommune prisen «Norges kulturkommune».

Foreløpig har det kommet inn 300 forslag til norske byer og steder, men bare to nominerte i Telemark: Notodden og Kragerø.

Alle byer og tettsteder som mener de er kvalifiserte, må melde seg på innen 23. mars. En jury under ledelse av statsviter Erling Dokk Holm skal plukke ut finalister som får besøk. I juni skal kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner dele ut prisen til vinneren.

Bø-gata

Bø i Telemark har høyskolen, Sommarland og andre kvaliteter kommunen vil framheve.

Foto: Aud Darrud / NRK