Hopp til innhold

Varsler erstatningssak mot legevakten

Sverre Chruickshank overlevde blodpropp, men takker ikke legevakten i Horten for det. Nå varsler han erstatningssak mot legevakten.

Sverre Chruickshank havnet på sykehuset i Fredrikstad.

Sverre Chruickshank veltet på sykkel. Flere uker senere havnet han på sykehuset i Fredrikstad.

Foto: Privat

For seks uker siden fikk 34-åringen et slag i venstre legg som følge av at han veltet i forbindelse med et sykkelritt. Legen han oppsøkte i etterkant mente at smertene han pådro seg i leggen, var en betennelse, skriver lokalavisa Nordlys.

Et par dager etter sykkelrittet, tok han først kontakt med fastlegen sin. Sverre Chruickshank forteller til NRK.no at fastlegen mente det var snakk om en betennelse, og ga ham smertestillende.

Tre uker etter dette besøket, begynte foten å hovne opp.

– Til slutt så jeg ikke ankelen min og foten var veldig hard, forteller han. På grunn av ferietid hos fastlegen, kontaktet Chruickshank legevakten i Horten.

– Da jeg kom dit var foten varm, steinhard og benet var hovent helt opp til låret. Legen på legevakta kjente på ankelen min og sa at dette var rart. Også denne legen mente at det var en betennelse.

34-åringen forteller at han ble sendt hjem med det betennelsesdempende legemiddelet Voltaren og beskjed om å kontakte legevakta igjen, dersom tilstanden ikke var bedre etter en uke.

Les også:

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sverre Chruickshank deltok i et sykkelritt da han skadet seg.

Sverre Chruickshank deltok i et sykkelritt da han skadet seg.

Foto: Privat

– Verst at barna så det

Fem dager senere dro han, venner og familie på en båttur til Fredrikstad. Han følte seg dårlig. Foten var fortsatt hoven og hard.

– Jeg kjente at jeg var litt uggen i brystet også. Vi la til like ved brygga på Hankø, heldigvis. Jeg skulle fortøye båten, reiste meg opp og merket at pulsen steg og jeg ble svimmel. Jeg tenkte ikke noe mer over det, men etter en liten stund svartnet det for meg. Det stakk i brystet og i armene. Jeg klarte så vidt å gå, og besvimte inne i båten. Etter hvert kom jeg til bevissthet. Vi trodde først det var snakk om heteslag, men fant fort ut at vi måtte ringe etter en ambulanse, sier han og fortsetter:

– Det verste var at barna så dette. Jeg har to unger på syv og ti år. I tillegg var barnet til vennene mine med.

– Mange har dødd

Chruickshank ble fraktet til sykehuset i Fredrikstad, men husker lite av turen i ambulansen.

– På akutten så dem med én gang at det var snakk om en blodpropp. Jeg hadde 30 over 40 i blodtrykk. Legen der sa at blodet i foten hadde levret seg og at det hadde dannet seg en blodpropp. Så har det trukket seg lenger og lenger opp, og til slutt løsnet alt. Hele brystet var tett – begge sidene. Legen sa at mange har dødd av dette, sier han til NRK.no.

Les også:

– Skulle skjønt det

Ifølge 34-åringen foretok legen på legevakten i Horten en senkning, som ikke viste tegn på betennelse. – Da skulle de skjønt at det var noe annet som var galt, sier han.

Nå varsler mannen, som opprinnelig kommer fra Harstad, men bor i Holmestrand, erstatningssak mot legevakten, skriver Nordlys.

– Det er for at dette ikke skal skje igjen. For at de ikke skal sende noen hjem som kanskje ikke er like heldige som meg, sier han.

Pasientens rett

– Hvis folk mener at de ikke har fått riktig behandling, eller riktige vurderinger, så er det greit å få en tilbakemelding. For det å være doktor og drive med medisin, er et vanskelig fag, så det setter vi pris på. Og så er det slik at det er en pasientrettighet å undersøke om man har krav på erstatning, det er slik det skal være.

Det sier kommuneoverlege i Horten, Niels E. Kirkhus, til NRK.no. Han sier videre at han ikke kan kommentere enkeltsaker og understreker at han kun kan kommentere saken på generelt grunnlag.

– Ifølge Chruickshank ble det foretatt en senkning som ikke viste tegn til betennelse, men at legen likevel konkluderte med at det var det det var snakk om. Hva tenker du om at noe slikt kan skje?

– Jeg kan ikke kommentere enkeltsaker. Jeg har heller ikke sett klagen og har foreløpig ingen kjennskap til saken. Men på generelt grunnlag kan jeg si at det å skulle mistenke en eventuell blodpropp, kan noen ganger være relativt greit, men i noen tilfeller kan det være vanskelig å forstå at det er det det dreier som om. Ellers kan jeg på generelt grunnlag si at senkning kanskje er den eldste blodprøven vi har i verden, men det er likevel ikke nødvendigvis den beste. Jeg kan imidlertid ikke uttale meg om denne saken.

– Burde dette blitt oppdaget på legevakten?

– Det kan jeg ikke si uten å ha sett nærmere på saken. Noen ganger er det klart at noen ting burde vært oppdaget, mens andre ganger er det slik at man har gjort en vurdering ut fra det beste skjønn og gode faglige vurderinger, så er det likevel feil, sier Kirkhus til NRK.no.

– Vil du gjøre noe i etterkant av denne hendelsen?

– Vi får inn klager av og til. Heldigvis ikke så mange i forhold til hvor mange som går fornøyd ut, men vi håndterer alltid disse klagene. Vi går gjennom dem og ser på journaler, snakker med dem som har vært involvert og gjør vår vurdering. Så er eventuelle reaksjoner fylkeslegens oppgave, ikke vår. Vi må se hva fylkeslegen kommer frem til og vurdere om noe burde vært gjort annerledes og følge det opp det internt, sier han.