– Årets valg mer spennende enn noensinne

Berit Holmén, sjef for avstemningen i Vearhallen, tror at valgdeltakelsen her blir større enn noensinne.

Berit Holmén

SPENT: Berit Holmén, sjef for avstemmingen i Vearhallen i Stokke, tror at valgdeltakelsen på Vear blir ekstra høy i år. Årsaken er den rådgivende folkeavstemningen om hvilken kommune Vear skal tilhøre.

Foto: Helena Rønning/NRK

Årets kommune- og fylkestingsvalg er ekstra spesielt på Vear i Stokke. I år deltar nemlig innbyggerne her i en rådgivende avstemming på om Vear skal bli en del av den nye sammenslåtte kommunen Sandefjord eller om tettstedet skal bli en del av Tønsberg.

– Vi har inntrykk av at innbyggerne er veldig engasjerte i denne saken, derfor tror vi årets valgdeltakelse på Vear blir større enn noensinne, sa Berit Holmén, sjef for avstemningen i Vearhallen, da NRK tok turen dit i formiddag.

– Det har vært og er veldig god stemning inne i Vearhallen i dag, og til nå har fremmøtet vært stort, legger hun til.

Holmén forteller at førstemann sto klar for å stemme allerede klokka sju i morges, da valglokalet åpnet.

– Siden har det vært et jevnt tilsig av folk, og vi forventer selvsagt at det kommer ekstra mange i ettermiddag.

Spent på folkeavstemningen

Holmén er spent på valgresultatene, særlig fra folkeavstemningen.

– Jeg tror aldri at vi har hatt et mer spennende valg på Vear, sier hun, som har jobbet i politikken i Stokke og vært valgfunksjonær her i mange år.

Harald og Katharina Solberg er to av dem som har utført borgerplikten sin og stemt, både i kommune- og fylkestingsvalget og i folkeavstemningen på Vear.

– Det var ikke så vanskelig å ta et standpunkt i denne saken, selv om vi nettopp har flyttet hit fra Nøtterøy. Jeg har ikke noe forhold til Sandefjord, så for meg ble det helt naturlig å velge Tønsberg. Jeg har ikke satt meg så inn i saken, men Tønsberg er hjembyen min, og da ble valget ganske lett, forteller Harald Solberg.

Også Katharina føler mest tilhørighet til Tønsberg.

Flyttet midt i den politiske diskusjonen

– Hvordan var det å flytte til Vear midt oppe i denne politiske diskusjonen om tilhørighet?

– Jeg har ikke merket så mye til den som forventet, men det er nok fordi vi flyttet hit da diskusjonen var helt på tampen, sier Katharina.

Harald mener imidlertid at han har merket mer til diskusjonen.

– Både de som jobber for at Vear skal bli en del av Tønsberg og de jobber for Sandefjord har gjort mye for å sikre seg stemmen min, sier han.

Det er mulig å stemme fram til klokka 21 i kveld.