Hopp til innhold

«Tenke sjæl og stemme»

KRONIKK: «Tenke sjæl og mene, måtte stå for det du sa, ikke vær som andre, ikke være likeglad». Det er nesten 35 år siden Trond Viggo Torgersen sang disse udødelige ordene. Det passer bra å huske de nå, med mandagens valg i tankene, skriver Kenneth Lydersen i denne kronikken.

Kenneth Lydersen

Kenneth Lydersen, fra Sandefjord, har skrevet en kronikk om det å ta egne valg, i forkant av kommunevalget 14. september.

Foto: Kenneth Lydersen

Vårt demokrati hviler på ideen om at opplyste borgere stemmer på de som best representerer deres interesser, verdier og visjoner for samfunnet.

Dette setter krav til politikere om at de faktisk jobber for den politikken de har blitt valgt inn på. Det setter også krav til oss velgere om å finne ut av hvilket parti vi mener best representerer oss. Men det kan helt klart være vanskelig innimellom.

Lett å gå seg vill

konvolutt i en stemmeurne

Deltakelsen ved lokalvalget i 2011 var på 64,5 prosent. Dette er den høyeste valgdeltakelsen på 2000-tallet, men likevel lavere enn hva som har vært vanlig ved lokalvalg tidligere.

Foto: Aas, Erlend / NTB SCANPIX

I dagens samfunn bestående av utallige medier, sosiale medier, reklame, PR-byråer og eksperter er det ikke alltid like lett å forstå hva slags politikk de forskjellige partiene står inne for.

I forsøket på å gjøre politikk mer tilgjengelig vil man prøve å forenkle og konkretisere budskap for å nå igjennom. Dette kan være bra for å engasjere de som ikke er spesielt interessert, men det kan også bidra til at man går glipp av viktige nyanser.

Politikken kan bli redusert til en slagord-konkurranse.

Sunn skepsis og kritisk sans

Mange har interesse av å vri «meningen» om andres politikk til sin fordel. Dette er kanskje forståelig når det gjelder politikere, men også journalister og eksperter kan bevisst og ubevisst vri og forvrenge andres politiske mening.

Vi erfarer alle sammen at folk kan misforstå, med eller uten vilje, andre mennesker – spesielt legger vi merke til det når det gjelder saker vi selv er interessert i og veit mye om. Sånn er det med politikk og.

Så istedenfor å stole på at andre gir deg nøytral informasjon bør man finne ut av det selv. Så oppsøk partier du er uenig med, på stand eller på internett, ikke for å fordømme og kjefte, men for å lære. Man kan få seg en åpenbaring om man legger fordommene til side.

Kanskje mente ikke politikerne det du trodde, eller det andre fortalte deg. Kanskje prøver de å lure deg, men da får man finne ut av det selv i det minste.

I livet er kritisk sans og sunn skepsis generelt viktig, i politikken er den livsnødvendig.

– Valg er et privilegium

Politikk er fordelingen av makt, og valget avgjør hvem som skal bestemme hvordan du skal leve. Hvordan vi alle skal leve. Den legger rammene for alle våre liv, og det er en viktig oppgave og et fantastisk privilegium, å være med på å bestemme hvordan samfunnet vi lever i skal se ut.

Dette privilegiet skal vi ikke kimse av, selv om mange mener at det «betyr ingenting hva jeg stemmer».

Ikke bry deg om dem som sier det, vær stolt over å ta et valg, vis deg som et individuelt, selvstendig tenkende og handlende menneske. Det handler om å tenke sjæl og ikke være likeglad.

Føles godt etterpå

Det kan være forvirrende og slitsomt å sette seg inn i politikk. Men det behøver ikke være så vanskelig. I vår digitale tidsalder er det lettere å søke opp et parti å nettet, enn å si «politikk er døvt». På hjemmesiden til partiene som stiller til valg i din kommune eller ditt fylke kan du lese – ja, svulstige – men korte og stort sett informative innføringer i hva partiene vil med sin politikk.

Prøv å lete etter stikkord i de innimellom vanskelige og kjedelige setningene. Bruk en time eller to hjemme i hvert fall. Det vil føles godt ut etterpå. Du er nå på veien til å være et selvstendig menneske.

– Ta et valg

Det kan være fristende å stemme på det familien, vennene, kollegaene gjør. Det er umulig å ikke høre på alle velmenende rådene til disse rundt deg samt i aviser og på tv.

Husk at den ultimate selvrealiseringen er i det å være et selvstendig reflekterende og handlende individ. Vær deg selv og stem etter både hode og hjertet. Om man etter å lest om partiene velger å ikke stemme er det et aktivt valg, og ikke et passivt. Vi burde alle være aktive og ta del i den verden vi lever i.

Så igjen, tenk sjæl, ikke stem slik andre stemmer fordi det er lett sånn, vær deg selv, ikke vær likeglad. Lykke til og godt valg.​

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark