Hopp til innhold

Ikke la dyra dine spise dette

Vi koser oss veldig i desember, men det som er kos for oss, kan være livsfarlig for dyra dine.

Farlig for dyr

Rosiner og druer, sjokolade og gjærbakst er farlig for husdyrene våre.

Foto: montasje / NRK

Desember er måneden hvor nordmenn baker mer, pynter mer og koser seg mer enn resten av året. Vi snakker om mat og matglede, kaker og julebakst denne måneden. Naturmedisinsk dyreterapeut Heidi Bye Svartangen ber dyreeiere være klar over at det som er kos for oss, kan være rene giften for dyra som bor sammen med oss.

Jula er nemlig også høytid for sjokoladeforgiftning hos hunder, men også andre kjæledyr tåler sjokolade dårlig.

– Først hadde jeg bare tenkt å skrive en artikkel på bloggen min om sjokolade og hvor giftig det er for husdyra våre. Men så tok det ene det andre, og jeg fant ut at jeg måtte skrive mer, forteller dyreterapeuten.

Gjærbakst, løk og sjokolade

Gjærbakst kan være skadelig for hunder, fordi gjærdeig blir omdannet til alkohol i magen hos dyrene. Hunden kan faktisk bli alkoholforgiftet av gjærdeig.

Lar du småskvetter med rødvin eller akevitt stå slik til at dyra kan få det i seg, kan de også bli alkoholforgiftet.

– Dyr tåler veldig lite alkohol før de blir påvirket og forgiftet. Du ville ikke latt barna dine få drikke skvettene som sto igjen heller, sier Bye Svartangen.

Macadamianøtter, løk og rosiner er også på lista over ting som kan være farlig for husdyra.

– Hunden må ikke være med på bakedagen

Heidi Bye Svartangen

Heidi Bye Svartangen tenker på dyra når hun ber oss være litt forsiktige med hva dyra får i seg i julemåneden.

Foto: Privat

Bye Svartangen mener det er viktig å være bevisste på at når barna pynter pepperkakehuset eller når sjokoladeskåla får stå ubevoktet på bordet i stua, så kan veien til veterinæren være kort.

– Barn griser og søler når de baker og pynter julekaker, og det hører med, men spesielt hunder er raske til å slikke i seg det som faller på gulvet, sier hun og mener hunden godt kan få fri fra bakedagen.

Sjokolade er stimulerende og det er velkjent at vi mennesker ofte føler oss mer våkne og pigge rett etter vi har spist sjokolade. Den effekten får hunden også, bare i sterkere grad, de kan rett og slett bli overstimulert.

– Hvis en hund spiser mye sjokolade, får den symptomer i form av oppkast, diaré, hjertebank, økt vannlating, muskellammelser og rastløshet. Ved spesielt omfattende forgiftninger kan sjokoladen gi pustebesvær, hjertestans og i svært sjeldne tilfeller føre til at dyret dør, advarer dyreterapeuten.

Juletre

Pynter du treet ditt med sjokoladekuler i tillegg til flagg og glasskuler, sørg for å henge de høyt opp, slik at dyra ikke får tak i dem.

Foto: Marit Lagestrand

Det skal heldigvis litt til før det kommer så langt. Og hvor mye sjokolade hunden din tåler er avhengig av hvor stor hunden er og hva slags sjokolade det er.

Melkesjokolade bedre enn mørk sjokolade.

I sjokolade finnes et stoff som heter teobromin som stimulerer nervesystemet. Mørk kokesjokolade inneholder seks ganger så mye teobromin som for eksempel lys melkesjokolade. I 100-200mg teobromin per kilo kroppsvekt kan være dødelig for en hund, men doser ned til 20mg per kilo kan gjøre den syk, sier dyreterapeuten.

Hun forteller at teobromin tas opp av leveren, overføres gjennom gallen tilbake til tarmen der den starter på en ny runde. I stedet for å kvitte seg med stoffene, fortsetter hunden å forgifte seg selv om igjen, og om igjen.

– Så når du henger opp ungenes julestrømpe for at nissen skal fylle den, så er det viktig å henge den høyt og på et sted hvor hunden ikke får tak i den – det er lite hyggelig å våkne til en syk hund og veldig skuffa unger, sier hun til slutt.

Undulaten døde

Det er ikke bare hunder og katter som må være forsiktige med sjokolade.

Ole Arntzen i Bodø skriver i en epost til NRK.no at familiens undulat plutselig døde.

– For en tid hadde vi en kvikk liten fyr som fløy høyt og lavt fra gulv til tak, og hadde pauser på gulvet. En kveld ble den skranten og sturet et par timer før den ramlet ned fra pinnen og var død. Trolig har den fått i seg sjokoladebiter under vandring på stuegulvet. Vi fikk i ettertid høre at undulater ikke tåler sjokolade, og det stemmer nok i vårt tilfelle, skriver Arntzen som understreker at undulaten ikke har fått sjokolade av dem, men nok har plukket opp smuler som har havnet på gulvet.