Hopp til innhold

Dette ble folks «strandsone» på 1,5 meter

FÆRDER (NRK): Tulle Kamfjord må snike seg mellom to tomter for å få tilgang til sjøen. Her er 70 prosent av strandsonen utilgjengelig for folk – i Sverige er det stikk motsatt.

Tulle i strandsonen

OMRINGET: Mellom de to tomtene på Nesbrygga i Færder kommune, har hun satt opp en liten benk på fellesarealet. I bakgrunnen ligger det en øy.

Foto: NRK / John-André Samuelsen

For forskjellene er klare:

  • I Færder kommune i Vestfold er ca. 70 prosent av strandlinjen stengt for allmennheten.
  • I Bohuslän er ca. 70 prosent av strandlinjen åpen for allmennheten.

Tallene er hentet fra Statistisk sentralbyrå (SSB) og Statistikmyndigheten i Sverige (SCB).

– Jeg vil si følelsen er litt beklemt, oppsummerer Kamfjord.

Hun bor på Nesbrygga, et av de mest attraktive områdene, øst, på Nøtterøy. Hun bor selv ca. 30 meter fra sjøen, men rett foran henne, har det kommet to nye boliger.

I 2016 var det en nedlagt marina der. Politikerne gikk da for å utvide boligområdet, og ga grønt lys til å bygge de to nye boligene.

Som en del av avtalen lagde kommunen en tursti mellom de to privatboligene.

– Det var nok friere før. Nå er det blitt stadig mer privatisering. Før var bryggene litt mer åpne og vi fikk lov å låne hverandres brygger, forteller Kamfjord.

– Poenget her er at man stenger ned nye områder – i tillegg til det som har vært stengt historisk. Dette er tragikomisk, sier kommunestyrerepresentant i Færder kommune, Jørn Magdahl fra Felleslista SV/Rødt, når han står på den 1,5 meter brede brygga.

Ifølge en SSB-rapport fra juni, er 30 prosent av strandsonen tilgjengelig i Indre Oslofjord.

Les også: 9 av 10 fekk ja til å bygge i strandsona

Bilder av strandsonen på Færder

NOEN SMALERE?: Turveien ned fra Tulla til strandkanten er kanskje Norges smaleste turvei?

Svenske tilstander

– Jeg har hørt at man ikke kan gå langs strandkanten i Norge. Men jeg mener alle burde få bruke naturen like mye, sier Rosemarie Jungvall.

NRK treffer henne langs stranda i Strømstad. Et populært tur- og hytteområde, men der er ca. 70 prosent av strandsonen tilgjengelig for allmennheten.

Ifølge SCB er også 70 prosent av området rundt Stockholm åpen for allmennheten.

Siden 1950- og 60-tallet har byggeforbudet i 100-metersbeltet i strandsonen vært gjeldende i både Norge og Sverige. Men i Strømstad har de flere steder også trukket byggeforbudet 300 meter opp på land.

– I Sverige må man, i tillegg til de generelle bestemmelsene, ha en spesielt god grunn til å få lov til å bygge. Mangelen på det, setter ofte en stopper for prosjektene, sier Fredrik Werling, miljøinspektør i Strømstad kommune.

– Hvorfor er det så stor forskjell på Norge og Sverige?

– Det kan være at man har tolket bestemmelsene forskjellige fra begynnelsen. Etter det kan det ha dannet seg en kulturforskjell, sier han.

Strømstad

ÅPENT: Selv om tomten går helt ned til stranda, er det mulig å gå på tomta.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

– Henger igjen

Høyre-ordfører på Færder, Roar Jonstang sier det aller meste av bebyggelsen i strandsonen på Færder kommer fra gammelt av.

– Vi har en historie med tidlig bosetting langs vannkanten. Vi hadde også tidlig hyttebygging fordi det var i nærheten til Oslo, blant annet. De siste tiårene har vi ikke godkjent en ny hyttetomt i strandsonen, forteller Jonstang, som har vært ordfører siden 2007.

– Men hva kan gjøres for å få bedre tilgjengelighet i strandsonen?

– I de tettbygde områdene er vi opptatt av å få bedre tilgjengelighet. Det er ikke store avstander til strendene, men det er lenger enn det vi ønsker. Derfor kjøper vi områder når det byr seg en anledning. Nå sist ute på Tjøme, sier Jonstang.

Tjøme

TJØME: Dette er fra Hvasser på Tjøme, nå en del av Færder kommune. Eierne av fritidseiendommene har fått lov av politikerne å bygge.

Foto: JOHN-ANDRE SAMUELSEN / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark