Prisen for én person tur-retur Strømstad koster i dag ca. 40 kroner mer med Fjord Line enn med Color Line.
Et kjapt søk på viser at en tur-retur-reise med Fjord Line en tilfeldig dag i juli vil koste 98 kroner. Samme tur med Color Line vil koste 60 kroner.
Ingvald Fardal er direktør i Fjord Line.
Foto: John Andre Samuelsen / NRK– Dette vil jevne seg ut, sier administrerende direktør i Fjord Line, Ingvald Fardal.
– Vår intensjon og strategi er å ligge ganske likt Color Line i pris, og prisene er i utgangspunktet veldig lave, fortsetter han.
Han mener prisene i utgangspunktet er så lave at forskjellen på billettprisen spiller en liten rolle for hvilket fergeselskap folk velger.
– Det er konseptet vi selger. Vi kommer med et skip som er totalrenovert, et servicekonsept og et restauranttilbud som er godt mottatt på de andre skipene i vårt rederi. I tillegg vil vi ha en kjempestor taxfreebutikk. Det er det folk vil kjøpe, sier Fardal.
Han mener også at Color Line og Fjord Line konkurrerer i det samme markedet.
– Det som kommer til å skje er at frekvensen på avgangene vil bli høyere med to fergeselskap. Da vil det bli mulig for flere å reise når det passer kunden. Lite kø vil gjøre det enklere for flere å reise på strekningen, tenker han.
Les også:
Konkurransen vil skjerpe alle – og gi prisfall
Jørgen Aarhaug er forsker ved Transportøkonomisk institutt.
Foto: Sigmund Woie Aarhaug / PrivatEn konkurranse på strekningen Sandefjord-Strømstad vil skjerpe alle, mener Fardal.
– Passasjerene vil få et bedre produkt med oss og sikkert også hos vår kjære konkurrent. Det er forbrukeren som er vinneren når vi konkurrerer, hevder han.
Med konkurransen vil gjennomsnittsprisen falle hos begge rederier, spår Fardal.
Og når prisen er så lav som den er i utgangspunktet vil noen kroner fra eller til ikke spille noen rolle, tenker han.
Pris har lite å si
Forsker Jørgen Aarhaug ved Transportøkonomisk Institutt har ikke forsket spesielt på rutetilbudet og strekningen Sandefjord-Strømstad. Men generelt tror han prisforskjellen på billettprisene har lite å si.
– Det er ikke sånn at folk konsekvent bruker det billigste alternativet, sier han
– Det er taxfreesalget, komfort og selve reisen folk kjøper, ikke transportetappen.
Han bruker flytoget som et eksempel. Folk velger flytoget selv om det er dyrere og selv om flytoget ikke bruker spesielt kortere tid på strekningen enn vanlig rutetog.
– Folk er villige til å betale mer hvis tilbudet er bra, sier han.
Usikkert kundegrunnlag
Aarhaug mener også at det er vanskelig å si noe om Fjord Lines levedyktighet.
– Om folk kommer til å ta turen til Sverige kommer mest an på avgiftsnivået på varer i Norge. Så grunnlaget for å si noe om det blir kunder om bord er veldig usikkert.
Han understreker at det vi som forbrukere kjøper er mulighet for taxfreehandel, harryhandel i Sverige og tilbudet om bord, mer enn en transportstrekning.