Hopp til innhold

Desperate – men tapre etter tyfonen

Tone Midgaard Askeland fra Porsgrunn driver hjelpearbeid rett utenfor Manila. Hun er redd dødstallene etter tyfonen vil stige, samtidig er hun svært imponert over filippinernes mot.

Tacloban, Filippinene: Desperat kvinne

Den voldsomme tyfonen som rammet Filippinene har skapt bunnløs fortvilelse for mange. Ødeleggelsene er enorme.

Foto: Bullit Marquez / Ap

Bilder fra Filippinene som ruller verden over viser et sammensurium av ødelagte bygninger, skip som er skylt på land og hauger av skrot. Midt oppi dette ser vi folk som leter etter savnede familiemedlemmer, etter den kraftig tyfonen som krevde mange ofre.

Flere hevder at dette er den sterkeste tyfonen som har rammet landområder noensinne.

Les også:

17 års bistand

Tone Midgaard Askeland er hjemme i Porsgrunn en snartur, og har fått siste nytt fra basen der hun og mannen Noralv Askeland driver hjelpearbeid.

– Heldigvis er ikke ødeleggelsene så store der. Noen av husene er bygd av bambus eller strå. De er ødelagt. En god del trær har også blåst over ende, men de andre bygningene står. Effekten av tyfonen var ikke så stor, fordi basen vår ligger litt lenger sør, sier hun.

Hun har drevet hjelpearbeid på Filippinene i 17 år og har opplevd slike tyfoner før. Likevel er spørsmålet hver gang: hvor skal man begynne?

– Noe av det viktigste er å få frem mat, kokekar og små ildsteder slik at de kan koke maten der de er. Like viktig er rent vann. Det er dårlig med toaletter der og det tar ikke lang tid før ekskrementer fra dyr og mennesker forurenser drikke vant og fører til infeksjoner. I 2009 tok det to måneder før vannet i Manila ble rent igjen, sier Askeland.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Tone Midgaard Askeland

Tone Midgaard Askeland fra Porsgrunn kom hjem fra Filippinene mandag, hvor hun driver hjelpearbeid med mannen sin. Hun synes filippinerne viser et voldsomt mot, men frykter at tapstallene vil stige.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

– Tapstallene kan stige

Hun frykter at tapstallene i Filippinene kommer til å stige i tiden fremover. Mange av områdene som er rammet består av slum. Der bor det mange uregistrerte, så det vil ta tid å de korrekte tallene. I tillegg er skoler ødelagt. Skolebøker er ubrukelig og mange har ikke råd til å kjøpe nye. Det gjenstår et enormt oppryddingsarbeid.

Likevel er hun ikke motløs.

– De har en enorm evne til å starte på nytt. Og det forbauser oss igjen og igjen. Svaret fra mange av dem er at; – nei da, det går fint. Og så går de på igjen.

Mandag reiser Tone Midgaard Askeland tilbake til Filippinene – for å gi sitt bidrag til oppbyggingen.