Denne vil folk se

Fugleentusiaster over hele landet reiser til Larvik for å se denne jomfrutranen. Den har ikke vært i Norge siden 1977.

Trane

Jomfrutranen ble sist sett i Norge i 1977. Nå kommer titalls fugleentusiaster til Kjose i Larvik for å se begivenheten.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

– Jeg er en krysser, og denne fuglen har jeg aldri sett. Jeg prøver å få flest mulig arter, så nå blir det et nytt kryss i fugleboka, sier Svein Bossum som har reist helt fra Kristiansand.

Ute av kurs

Svein Bossum

Svein Bossum har reist helt fra Kristiansand for å se jomfrutranen i Larvik. Han mener det er verdt turen.

Foto: Susann Rismyhr / NRK

Tranefugler finnes stort sett over hele verden i ulike utgaver. Den i Norge heter trane. Den tranen som befinner seg på jordet i Kjose i Larvik disse dager er jomfrutranen.

Jomfrutranen hekkes øst i Russland og Kasakhstan og overvintrer i Afrika. Den kan dukke opp i Øst-Europa, men det er veldig sjeldent å se den i Vest-Europa.

Østlandsposten skrev søndag at jomfrutranen har blitt observert seks ganger i Norge, sist i 1977. Men de fleste av disse har rømt fra dyreparker.

– Det er vanskelig å si hvorfor den er her. Noen ganger kan fuglene komme ut av kurs på vårtrekket. Mest sannsynlig har det skjedd med denne tranen. Den har nok funnet noen skandinaviske traner og fulgt etter dem, sier naturoppsynsmann Egil Soglo.

Les også:

Mange fugleentusiaster

Fugletittere i Kjose

Familien Grimsby fra Kristiansand har tatt turen til Larvik for å se begivenheten.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Flere titalls fugleinteresserte har siden søndag møtt opp på Kjose for å se på begivenheten. Bossum var ikke eneste fra Kristiansand. Oddvar Åsland tok et avbrekk fra turen til Porsgrunn for å se på fuglen.

– Jeg er ikke akkurat noen krysser, men jeg syns det er moro å se nye arter og ta bilde av dem. Det er absolutt verdt å dra opp hit.

Han tror grunnen til at folk kommer fra Kristiansand er at det er mange fugleinteresserte der.

– Vi kjørte tidlig tirsdag morgen, så det har blitt noen timer. Det er helt flott å se en så sjelden fugl, fortsetter Lars Breistøl.

Forstår at folk kommer

Trane

Nå sitter jomfrutranen fra Østen på et jordet i Kjose. Arten har vært observert i Norge seks ganger tidligere.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Det overrasker ikke Soglo at folk kommer fra store deler av landet.

– Krysserne og fugleentusiaster setter seg i bilen, på første fly eller tog, dersom det dukker opp en sjelden art. Denne arten kan være i samme område noen dager, og da er det en enda større grunn til at folk kommer.