Hva synger fuglene?

Hva synger egentlig fuglene som setter oss i vårstemning på denne tiden av året?

Kattugle
Foto: Wikimedia Commons 3.0

Nils Røv i Trollheimen

Nils Røv.

Foto: Per Jarle Heggdalsvik / NRK

I Kamfer forteller forsker Nils Røv om sangen til ulike fugler som begynner å gjøre seg gjeldende om våren. Foruten havella får du stifte bekjentskap med mytene rundt kattuglas varsellyder. Både trekryper og lirype har lyder som setter oss i vårstemning.

Mens løvsangeren nærmest lyder som en fiolin, er måltrost og gulsanger noen kløppere til å improvisere. Gulsangeren er dessuten en mester i å herme andre fugler og komponere det hele sammen til et eget musikalsk tema. Og gjøken? Den har nå sitt ensformige, melankolske ko-ko og er aldri til å ta feil av.

Hør innslagene:

Gjøk

Gulsanger

Havelle

Kattugle

Lirype

Løvsanger

Måltrost

Trekryper

Fuglene ringer for deg

Da mobiltelefonene begynte å bli allemannseie rundt omkring i Europa, trykket det tyske ukemagasinet Der Spiegel en historie om ringetoner og småfugler: Fugletittere i Berlins Tiergarten observerte at fuglene ”plukket opp” ringetoner fra mobiltelefonene til berlinere som gikk og koste seg i den flotte parken. Gang på gang klarte våre fjærkledde venner å etterligne ringelyder med så forbløffende nøyaktighet, at spaserende stoppet opp og fisket i lommene etter mobilen – bare for å oppdage at den slett ikke ringte. På en kvist over hodet på den forvirrede mobiltelefonist satt det imidlertid en ivrig sangfugl og foretok det ene anropet etter det andre til små fuglefrøkner i nabolaget!

Hør: Mobilimitator

Mer fuglesang fra NRK:

Lyd: Norske fuglesanger fra Norgesglasset ved reporter Thor Henry Bjor.

Video: Frode Alnæs imiterer fuglelyder på gitaren fra Den store klassefesten.

Les: Fuglesangen truet på NRK Natur.

Kamfer NRK P1