Hopp til innhold

– Dette skal ikke foregå i stillhet!

Førstkommende mandag er flere tusen mennesker forventet til hovedstaden for en stordemonstrasjon mot nedleggelsen av Rjukan og Kragerø sykehus.

Demonstrasjon for Rjukan sykehus

I desember i fjor måtte politiet gripe inn overfor demonstrantene på Rjukan som møtte sykehusdirektør Bess Frøyshov da hun kom til Rjukan. Mandag er det klart for nye demonstrasjoner, denne gang i Oslo.

Foto: Roald Marker / NRK

– Helseministeren sier fritt frem for å legge ned lokalsykehus over hele Norge. Det skal ikke få lov til å foregå i stillhet, sier talskvinnene for aksjonsgruppa Elin Haatvedt og Berit Eide.

I forrige uke ble det klart at helseminister Bent Høie ønsker å legge ned akuttfunksjonene på Rjukan og Kragerø sykehus. Telemark har en befolkning på 170 000 innbyggere og akuttfunksjoner fire steder. Det gir for dårlig grunnlag for å opprettholde kvalitet og tilfredsstille fremtidige krav til kompetanse og kvalitet i akuttmottakene i fylket, mener ministeren.

Samler akuttfunksjoner i Skien

– Jeg har stadfestet vedtaket fra styret i Helse Sør-Øst om å legge ned akuttfunksjonene i Kragerø og på Rjukan. Det er en konklusjon som jeg mener best ivaretar pasientsikkerhet og kvalitet for hele befolkningen i Telemark, ved å samle akuttfunksjonene i Skien og Notodden, sa Høie til NRK.no forrige uke.

Aksjonsgruppa starter førstkommende mandag med et demonstrasjonstog fra Jernbanetorget i Oslo klokken 11.00, med et påfølgende program foran Stortinget fra klokken 11.30.

Arbeidsgivere i Tinn kommune har blitt oppfordret til å gi flest mulig ansatte fri for å delta på demonstrasjonen. Aksjonsgruppa forventer at tusenvis Tinndøler vil delta i demonstrasjonene, med det er ikke nok ifølge talskvinnene:

– Vi oppfordrer alle, som er og blir berørt av sentraliseringen av Helse-Norge, til å delta på markeringen, for dette går ut over langt flere mennesker enn oss i Tinn og Kragerø kommune, sier Berit Eide.

Demonstrasjon på Rjukan mot Bess Frøyshov

Det gikk hardt for seg da rasende demonstranter ville si sin mening om at lokalsykehuset på Rjukan skulle legges ned.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Stenger butikken

– Mandag stenger jeg butikken og reiser inn til Oslo, det er helt naturlig. Det sier Ingar Hovden i Rjukan Glassmagasin til Rjukan Arbeiderblad.

Det samme gjorde han under demonstrasjonene for sykehuset i desember.

– Nå har vi muligheten til å vise hvor sterke vi er. Jo flere vi er, jo større makt har vi. Her det viktig å bli lagt merke til, sier han til avisen.

Flere bedrifter gjør det samme som glassmagasinet, og Rjukan videregående skole gir elever og lærere permisjon om de ønsker å delta i demonstrasjonen i Oslo.

Mads Gilbert deltar

Aksjonsgruppa ønsker en stopp på nedleggelsene av akuttfunksjoner og sengeplasser ute i distriktene, som legges ned til fordel for større sentraliserte sykehus.

– Sentraliseringen har pågått en god stund, og all forskning viser at det ikke fungerer. Det eneste vi blir stående igjen med er en lengre reisevei og dårligere helseberedskap. Rjukan ligger såpass isolert til at én sykebil kan ikke erstatte et helt sykehus, sier Elin Haatvedt.

Disse vil holde appell utenfor Stortinget:

• Mads Gilbert, klinikkoverlege og professor
• Metter Nord, leder for Fagforbundet
• Audun Lysbakken, Partileder og parlamentarisk leder SV
• Kjersti Toppe, førstenestleder helse- og omsorgskomiteen (Sp)
• Hallvard Flatland, konferansier

Helseminister Bent Høie er invitert og har bekreftet at han kommer.