Hopp til innhold

– Nå blir det opprør!

Mads Gilbert vurderer å gå i demonstrasjonstog for å bevare lokalsykehusene. Folket på Rjukan er allerede klare til opprør.

Mads Gilbert

Klinikkoverlege ved universitetssykehuset i Nord-Norge og professor ved universitet i Tromsø, Mads Gilbert, mener nedleggelsen kun handler om økonomi.

Foto: Eskil Mehren / NRK

– Nå har vi kommet til et punkt hvor det kun er økonomiske hensyn som styrer disse nedleggingsprosessene. Det er ikke forsvarlig medisinsk, det er ikke bærekraftig og det er ikke forsvarlig med tanke på et beredskapsperspektiv. Derfor må vi stå imot det, sier klinikkoverlege ved universitetssykehuset i Nord-Norge og professor ved universitet i Tromsø, Mads Gilbert.

Han har nå engasjert seg i saken for å bevare lokalsykehusene.

Varsler opprør

Til tross for at helseminister Bent Høie denne uken valgte å støtte innstillingen om å legge ned akutt- og døgnfunksjonene ved sykehusene i Kragerø og på Rjukan, nekter folket på Rjukan å gi opp håpet om å beholde sykehuset.

Nå varsler de demonstrasjoner i Oslo.

– Gir vi opp er løpet kjørt. Så vi tror fremdeles at sykehuset skal reddes, sier Wenche Gunleiksrud. Hun er operasjonssykepleier på Rjukan Sykehus.

Nå varsler hun og kollega Irene Gøystdal at det vil bli opprør.

– Jeg tror ikke de helt vet hvem de har gitt seg i kast med, for det er ikke første gang vi sloss, sier Gunleiksrud.

Gøystdal sier de nå må mobilisere og kanskje reise innover til Oslo.

– Handler kun om økonomi

Sykehusdirektør ved Sykehuset i Telemark, Bess Frøyshov, sier endringene blir gjort for å ivareta flest mulig pasienter best mulig, og at det er faglig vurderinger som ligger til grunn. Det mener Gilbert ikke er tilfelle.

– Små sykehus har minst like gode behandlingsresultat, de er billigere å drive, de har mindre sykehusinfeksjoner og de er beredskapsmessig en mye bedre strategi enn å bare ha noen få store sykehus. Så her er det bare økonomiske argumenter som legges på vektskålen, sier Gilbert.

Irene gøystdal og Wenche gunleiksrud

Irene Gøystdal og Wenche Gunleiksrud

Foto: Tom Andersen / NRK

Til tross for at både sykehusstyret i Telemark, Helse Sør-Øst og nå sist Helseministeren i tur og orden har vært enige om at disse løsningene har vært de beste for pasientene i Telemark, mener Gilbert at det ikke gir grunnlag for å lytte til deres vurdering.

– Det er ikke noe grunn til å tro at dette er det beste forslaget. Det er selekterte argumenter som brukes. Man plukker de argumentene som støtter et slikt vedtak også overser man andre, mener Gilbert.

Frykter signaleffekten

Han frykter at det som nå skjer på Rjukan og i Kragerø vil skape en dominoeffekt for resten av landet.

– Det er det ingen tvil om. Dette er en kamp som har pågått over flere år. Det er de stedene hvor det er bred motstand i befolkningen som har klart å stå imot. Vi ser de samme tendensene i Nord-Norge der det har vært et vedtak om at lokale sykehus skal bestå, men nå rasles det med sablene fra sentralt hold om at man skal ta bort akuttsituasjoner fra blant annet Narvik sykehus, sier han, og fortsetter:

– Lykkes styrene i Telemark, vil andre regionale helseforetak se dette som et signal på at dette er noe helseministeren og regjeringen vil ha, og vil godta, sier han.

Lokal befolkning i harnisk

På Rjukan er nå folket rasende etter varslet om nedleggelse.

– Jeg er så sint og skuffa at jeg ikke har ord. Politikerne lover og lyver. Vi hadde et håp om at Høie skulle ta til fornuft, men han har ikke bein nok i nesa, sier Wenche Gunleiksrud.

Hun håper Stortinget vil ha en annen oppfatning når de skal behandle saken 17. juni.

Må vurdere pendling

Både operasjonssykepleier Gunleiksrud og hjelpepleier Gøystdal går nå en usikker fremtid i møte. Når flere av tilbudene ved sykehuset legges ned vil det bli kamp om jobbene. For Gunleiksrud er det uaktuelt å jobbe ved andre sykehus i Telemark.

– Jeg vil fortsette å bo her, men det er andre sykehus som trenger operasjonssykepleiere utenom Telemark, sier hun.

Les også: