Hopp til innhold

– God helse kan løse flere problemer

SKIEN (NRK): De valgte mellom fattigdom, likestilling, miljøproblemer og god helse. Da var det ikke så vanskelig.

Torbjørn Steinhaug og Susanne Rimestad

FORBILDER OG UTFORDRERE: Daglige sykkelturer er bra, men Torbjørn Steinhaug (66) og Susanne Rimestad (64) tror også sosialt samvær og frivillig arbeid er bra for helsa.

Foto: Britt Boyesen / NRK

– Jeg sykler til jobben hver dag. Det blir 24 kilometer, sier Susanne Rimestad. Hun sitter i Skien eldreråd, men sitter stort sett ikke så veldig stille. 64-åringen er én av ni medlemmer der.

De kunne velge mellom fattigdom, likestilling og miljøproblemer pluss mange andre områder som trenger nye løsninger. FNs 17 bærekraftsmål var utgangspunktet til eldrerådet da de ble utfordra i våres. Målet er å sørge for at dagens generasjoner ikke ødelegger for nye generasjoner, men til og med gjør livet bedre for dem.

Overskudd

Regnskapsfører Torbjørn Steinhaug ble motivert av en statistikk som kunne skremme andre. Skien kommune ligger på 320. plass under kolonnen «Helse» i Kommunebarometeret. Dette mente han og resten av eldrerådet det var nødvendig å gjøre noe med.

– God helse kan gi overskudd til å ta tak i mange andre problemer, sier han og ser på lista over FNs bærekraftsmål. Mye henger sammen med god helse.

Steinhaug nevner overskudd til å jobbe med frivillighet. Da er det mulig å hjelpe andre, og den muligheten gir også livskvalitet og overskudd tilbake.

– Og så trenger vi aktivitetssentrene og gode møteplasser, sier han. Det er viktig både for eldre, arbeidsledige og ungdom.

Disse enkle tiltakene kan gi bedre fysisk og psykisk helse for mange. Ensomhet kan gjøre vondt verre, men aktiviteter og en invitasjon til en prat kan gjøre mye med helsa.

Inspirert av The Elders

Gruppeleder Mona Nicolaysen (MDG) synes det er viktig å bruke erfaringene til godt voksne folk. Derfor foreslo hun for bystyret å utfordre eldrerådet i byen. Hun legger ikke skjul på at dette er inspirert av et annet eldreråd som gjerne ser på de globale problemene.

Mona Nicolaysen

Mona Nicolaysen i Miljøpartiet De Grønne har sendt forslaget fra Skien eldreråd til The Elders i FN.

Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK

– Vi er ikke alltid like flinke til å spørre de eldre om råd, sier hun.

Gro Harlem Brundtland, Jimmy Carter og Desmond Tutu er noen av mange tidligere ledere i verden som sitter i FNs eldreråd, The Elders. Nicolaysen har sendt innspillet fra Skien eldreråd til The Elders.

Det blir selvfølgelig spennende å se om de får noe respons fra FN, men like interessant er det å høre hva bystyret sier når eldrerådet skal møte der på nyåret.

Mens de venter på nye oppgaver, blir det noe fler mil på sykkelen for 64-åringen. Sykkelturene gjør godt på flere måter. Rimestad ler når hun forteller om reaksjonen til søsteren sin.

– Tenk at jeg trodde det var lengden på sykkelturen som imponerte, men hun var mest opptatt av at jeg hadde en time på morgenen og ettermiddagen helt for meg sjøl. Det gir også god helse.

Gro Harlem Brundtland

Gro Harlem Brundtland er en av de tidligere statslederne og andre med mye livsvisdom som deltar i The Elders.

Foto: Agnete Brun / Norsk Fjernsyn