Hopp til innhold

Cooder topper bluesfestivalen

NOTODDEN/PORSGRUNN (NRK): Notodden er eneste stopp i Europa i sommer for den seks ganger Grammy-vinnende artisten Ry Cooder.

Ry Cooder

Ry Cooder har hatt en stor karriere, og vil stå øverst på plakaten når Notodden Bluesfestival går av stabelen denne sommeren.

Foto: HECTOR MATA / AFP/Scanpix

Ry Cooder er en amerikansk gitarist, sanger, komponist og produsent. Han er en artist som gjennom flere årtier har produsert rotekte og engasjert musikk på egne plater. Han spiller sin første konsert i Norge på 30 år 2. august.

Sensasjon

– Sensasjonen er et faktum, jubler Jostein Forsberg, festivalsjef på Notodden Bluesfestival, om Cooders ankomst.

Cooder tar med seg bandet sitt for å spille sin eneste Europa-konsert denne sommeren på Notodden Bluesfestival.

– Innenfor vår genre er Ry Cooder en stilskaper, og han er den artisten som alle prøver å etterligne, sier Forsberg til NRK.

Inspirasjon

Cooder har gitt ut mange soloplater, og står blant annet bak musikken til filmklassikeren «Paris, Texas». Han er også kjent for å ha samarbeidet med Rolling Stones, Captain Beefheart. I 2003 listet magasinet Rolling Stone han som nummer åtte på sin liste over de 100 største gitaristene gjennom tidene.

– Til og med Keith Richards og Ron Wood i Rolling Stones har sagt at «vi bruker fire hender og har øvd i 40 år på å få til det som Cooder får til med to hender», sier Forsberg.

Han har også bidratt til å bringe fram andre artister og musikere, og for å ha vært en drivkraft bak suksessen Buena Vista Social Club på slutten av 1990-tallet.

I mars i år dedikerte Bård Ose og Finn Tokvam sitt program, P.I.L.S., til Cooders karriere. Det kan du høre her:

Notodden Blues Festival arrangeres i år 2.–5. august. Blant årets artister er Bonnie Raitt, Gov't Mule, Vintage Trouble, Amung Maarud & Lucky Lips, Sugaray Rayford Band, Knut Reiersrud Band og Ana Popovic.