Buchardt vil bygge hotell på Gaustatoppen

Hotellet skal ha 20 sengeplasser, og ligge helt øverst på Gaustatoppen.

Gaustatoppen

HER VIL BUCHARDT BYGGE HOTELL: På toppen av Telemarks høyeste fjell, har forretningsmannen og investoren Arthur Buchardt planer om hotell.

Foto: Lars Lønberg

– Jeg var på Gaustatoppen lørdag 14. oktober, i et fantastisk vær, og jeg har tenkt på dette lenge. Jeg ser for meg et relativt lite hotell, pakket inn i stein slik at det går i ett med naturen, og med masse vinduer, sier Buchardt til NRK.

Arthur Buchardt

– Jeg ønsker å undersøke mulighetene og begrensningene for å bygge et hotell på Gaustatoppen, sier Arthur Buchardt til NRK.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Planene om OL-utfor ned fra toppen av Gaustatoppen har skapt debatt. Forretningsmannen og investoren kommer nå med et nytt utspill om fjellet. Han mener at et hotell kan drives forsvarlig på toppen av Telemarks høyeste fjell hele året.

– Ja, det mener jeg så definitivt. Det er to veier til Gaustatoppen, du kan gå eller ta heisen. Heisen går ikke hver dag eller hele året, og da må du gå. Dette må skje i samarbeid med turistforeningen og den hytta som allerede er der. Jeg tror det er mulig å kna dette til en helhet, og det kommer til å fungere.

Gaustatoppen

Kan du se for deg et hotell i stein på toppen av dette fjellet?

Foto: Bjørn Harry Schønhaug / Privat

«Hellig fjell»

Buchardt er klar over at Gaustatoppen av mange er sett på som et nærmest «hellig fjell», og at det kan stoppe prosjektet.

– Sammen med kommunen må jeg snakke med de rette instansene for å se hva som kreves og hva begrensningene er. Jeg er klar over at det er mange utfordringer knyttet til dette. Om dette er mulig tror jeg det vil forsterke Gaustatoppen enda mer. Jeg mener et hotell vil utvide det tilbudet som er der, for dette er jo Norges flotteste fjell og utsiktspunkt, sier Buchardt.

Ordfører i Tinn, Bjørn Sverre Birkeland er svært positiv til hotellplanene.

Dette høres grådig spektakulært og spennende ut. Som ordfører i Tinn kommune vil ikke jeg skyte ned en god idé før vi har vurdert og sett på mulighetene for dette.

Må forhandle med grunneierne

Bjørn Sverre Birkeland

Ordfører i Tinn, Bjørn Sverre Birkeland er positiv til hotellplanene.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Det er mange grunneiere rundt og på Gaustatoppen, ikke minst en rekke private. Tinn kommune er bare en liten grunneier, men eier i tillegg Gaustabanen. Staten eier selve toppen.

Derfor må Buchardt forhandle med grunneierne på vanlig måte dersom ideen skal realiseres. Ordføreren i Tinn har også et annet krav.

– Gaustatoppen er kåret til Telemarks vakreste fjell, og for mange er det et såkalt «hellig fjell». Utbygginger i dette området skal alle være forsiktige med, men går det hånd i hånd med de miljømessige krav som myndighetene stiller er jeg svært positiv, sier Bjørn Sverre Birkeland.

Nå vil Buchardt jobbe videre med hotellplanene.

– Jeg skal nå ta kontakt med ordføreren i Tinn, og så skal vi snakke sammen og se hvilke føringer og forutsetninger som skal ligge bak.