– Vil skape morgendagens OL i Telemark

GAUSTATOPPEN (NRK): Telemarks OL-planer kom frem på en pressekonferanse på Gaustatoppen tirsdag. Verdens mest spektakulære utforløype er en av drømmene.

Planer for et OL i Telemark 2026 ble presentert på toppen av Gaustatoppen

STORE PLANER: Telemark presenterte sine OL-planer på Gaustatoppen tirsdag.

– Vi ønsker å revolusjonere den formen som OL har i dag. Når vi klarte å bygge Gaustabanen på sju år, skal vi klare å lage et OL på ni, sier leder i Notodden idrettsråd, Jonny Pettersen.

I går ble det kjent at en gruppe personer, med tilknytning til idretten i Telemark, i dypeste hemmelighet har arbeidet med en rapport som tar sikte på at Telemark skal arrangere vinter-OL i 2026.

Det er idrettsrådene i Tinn og Notodden som tirsdag presenterte forslaget om å søke OL i 2026.

– Telemark har en stolt kulturarv og skitradisjon, og er et kjent navn i skiverden. Vi ønsker å bringe OL tilbake til røttene og folket. Vi vil fokusere på bærekraftig utvikling i forhold til FNs klimamål, og ny teknologi, uten at det går utover miljøet, sier Pettersen.

Arven etter Sondre Norheim, skisportens far, bør fortsette i Telemark, mente initiativtakerne.

– Vi har en stolt tradisjon. Vi vil ta OL tilbake til folket. Det er idrettsgleden og idrettsfesten, slik vi så på Lillehammer (OL i 1994), vi ønsker, sa Veslemøy Wåle fra Notodden Høyre.

Beliggenhet

Vinter-OL i Telemark i 2026 vil ifølge lederne i de to idrettsrådene være et alternativ til de store gigantprosjektene.

– Vi vet at et OL ikke er billig, men i det store og det hele er etterbruken et utstrakt mål for oss. Vi er helt avhengig av finansiering via statsstøtte, men håper også å få med private investorer. Vi har ikke regnet på det, men for Oslo (2022-søknaden) ville
det vært snakk om en pris på rundt 22 milliarder kroner. I tillegg har det vært signalisert at IOC vil ta 10 milliarder. Da begynner det å komme ned mot summen som Lillehammer-OL kostet, sa Pettersen.

Telemarks idrettskrets og de to idrettsrådene på Rjukan og Notodden ser for seg at kjerneområdet for et eventuelt vinter-OL i 2026 skal ligge i Notodden og Rjukan-området.

– Vi har ikke plassert et eneste anlegg ennå, med vitende vilje. Vi vil invitere hele regionen. Og vi kan også være villige til å tenke større. På halvannen times avstand fra Notodden når du Oslo, og da når du også 1,5 millioner mennesker, sa Jonny Pettersen, en av de lokale initiativtakerne, som representerer Notodden idrettsråd. Vi skal være alternativet til et gigantarrangement. Og det skal vi klare med bærekraftig teknologi og enkle løsninger. Vi skal skape et nært, ekte, raust og bærekraftig OL, lovet Pettersen videre.

Kjerneområdet for et eventuelt vinter-OL i Telemark

Notodden og Rjukan blir kjerneområdet for et eventuelt vinter-OL i Telemark i 2026.

Foto: Kristin Rivrud / NRK

Skal se på anlegg

Neste steg nå er å se på en mulighetsstudie for et eventuelt vinter-OL i Telemark 2026.

– Vi vil se på hvilke anlegg det er mulig å bruke, og vi drømmer om verdens mest spektakulære utforløype som verden ikke har sett maken til. Det er ingen hemmelighet at vi ser for oss at utfordelen vil gå fra Gaustatoppen, sier Pettersen.