Hopp til innhold

Her er man flinkest til å kildesortere

Norge er antagelig i verdenstoppen på gjenvinning av plastemballasje. I flere fylker kildesorterer nesten åtte av ti plasten sin, atskillig dårligere er man i nord.

Kildesortering

Nordmenn er trolig i verdenstoppen når det gjelder å gjenvinne plastemballasje. Blant 90 prosent som har et tilbud i sin kommune, deltar hele 77 prosent på landsbasis, viser en ny spørreundersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for Grønt Punkt Norge.

Foto: Oslo Ren

Siden vi nordmenn startet med kildesortering har kurven for gjenvinning av plast bare gått én vei: oppover!

Mens det i 2004 kun var halvparten av oss som kildesorterte plastemballasje, deltar nå hele 77 prosent på landsbasis i miljøtiltaket (av de vel 90 prosent som har et tilbud i sin kommune). Det viser en ny spørreundersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for Grønt Punkt Norge.

Kildesortering

Store og små nordmenn har blitt flinke til å kildesortere søppel og gjenvinne plastemballasje. Best er man i fylkene Telemark, Aust-Agder og Vestfold.

Foto: Margrethe Myhrer/Grønt Punkt

Telemarkinger blant de beste

Telemarkinger er blant de beste i klassen. 75 prosent sier de kildesorterer plastemballasje daglig.

– Det er vi, hver enkelt innbygger, som gjør den viktigste jobben med å resirkulere. Hver eneste person som kildesorterer gjør miljøet en tjeneste og vi kan være stolte av innsatsen, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.

Dårlig deltakelse i nord

Men undersøkelsene gjort av Ipsos MMI viser at det er stor forskjell på hvor flinke de forskjellige fylkene er til å sortere plastemballasje. Mens Vestfold, Aust-Agder og Telemark er flinkest i klassen med 77 og 75 prosent som sier at de kildesorterer, er Troms og Finnmark nederst på listen.

Kun 45 prosent av innbyggerne i Finnmark og 47 prosent av innbyggerne i Troms oppgir at de deltar.


– Det er vi, hver enkelt innbygger, som gjør den viktigste jobben med å resirkulere. Hver eneste person som kildesorterer gjør miljøet en tjeneste og vi kan være stolte av innsatsen, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.

Anne Berit Steinseth

– Vi er opptatte av miljøet og kildesortering er noe folk i Telemark ønsker, forteller virksomhetsleder ved Renovasjon i Grenland, Anne Berit Steinseth.

Foto: Ole Bjørn Ulsnæs/Renovasjon i Grenland

– Skyldes god satsing

Virksomhetsleder ved Renovasjon i Grenland, Anne Berit Steinseth, er veldig fornøyd med at Telemark er blant fylkene som kommer så godt ut i undersøkelsen. Hun tror mye skyldes god satsing på området.

– Telemarkinger er pålitelige folk og har orden på kjøkkenet. Vi er opptatte av miljøet og kildesortering er noe folk ønsker. Vi har drevet mye informasjonsarbeid gjennom blant annet radioreklame, men også fotballklubben Odd er med å sette agenda med sitt mål å bli den mest miljøvennlige fotballklubben i Norge. Det er morsomt å se at arbeidet vårt fungerer, forteller hun.

Mange bruksområder

Hvert år forbruker vi nordmenn omtrent 15 kilo plastemballasje hver.

Mens det i mange land kun samles inn flasker og beholdere i plast, har vi i Norge mulighet til å levere inn all plastemballasje til materialgjenvinning. For hver kilo plastemballasje som gjenvinnes, sparer vi miljøet for mellom 1,5 og 2,5 kilo CO2-utslipp.

Jaana Røine sier sorteringsteknologi og forbrukere som blir stadig flinkere til å levere inn plastemballasje som er rengjort, gjør at over 80 prosent av plasten som leveres inn, kan bli til nye produkter.

– Vi får stadig flere bruksområder for resirkulert plast – alt fra kontorstoler og støvsugere til fleecegensere og bæreposer. Når du resirkulerer, sparer du miljøet for den belastningen produksjon av ny plast medfører. Dette blir stadig viktigere, og spesielt har vi en forpliktelse i vår del av verden hvor forbruket er stort, sier Røine.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark