Hopp til innhold

Ny undersøkelse om barns skjermbruk: – Kan tyde på at foreldre vet mindre enn de selv tror

Ett av tre barn sier i en fersk undersøkelse at foreldrene vet lite eller ingenting om hva barna deres gjør på mobilen eller PC-en.

Mobilbruk blant barn - Ung data undersøkelse

PÅ MOBILEN: Jenny Snekkestad Malmin og Thea Christine Tellevik i 7. klasse ved Byskogen skole i Tønsberg bruker mye tid på mobilen.

Foto: Veslemøy Prøis / NRK

PÅ MOBILEN: Jenny Snekkestad Malmin og Thea Christine Tellevik i 7. klasse ved Byskogen skole i Tønsberg bruker mye tid på mobilen.

Foto: Veslemøy Prøis / NRK

De tre 7.-klassingene NRK møter på Byskogen skole i Tønsberg er med i en ny og unik undersøkelse.

De har blant annet svart på hva foreldrene vet om det de bruker mobilen og PC-en til.

– Noen tenker at de har kontroll, selv om barna deres er inne på for eksempel YouTube og ser på helt forskjellige ting enn det foreldrene tror, sier Thea Christina Tellevik.

Svarer om forholdet til foreldrene

I den ferske Ungdata pluss-undersøkelsen svarer 33 prosent av barn mellom 10 og 13 år at foreldrene vet lite eller ingenting om hva de holder på med på skjerm.

6000 barn og unge deltar i undersøkelsen som gjennomføres over en periode på 20 år i Vestfold og Telemark.

Undersøkelsen er unik i nasjonal sammenheng, sier Mari Nicholls Espetvedt. Hun er rådgiver for folkehelse i Vestfold og Telemark fylkeskommune.

Selv om undersøkelsen er gjennomført i denne regionen, vil resultatene være interessante å se på også for resten av landet, sier hun.

Foreldrene får vite mindre om skjermbruk jo eldre barna blir: På 7. trinn svarer 41 prosent at foreldrene vet lite eller ingenting om skjermbruken deres.

Ingvild Vardheim er forsker i Telemarksforskning

Seniorrådgiver i KORUS sør, Ingvild Vardheim, sier undersøkelsen tyder på barna har veldig tette bånd til foreldrene sine, men litt mindre når det gjelder skjermbruk.

Foto: Per Stian Johnsen

– Vårt inntrykk er at foreldre har ganske god oversikt over hvem barna er sammen med og hvor de befinner seg. Det ser litt annerledes ut når det gjelder livet på skjerm, sier seniorrådgiver i KORUS sør, Ingvild Vardheim.

Svarene kan tyde på at foreldrene ikke har så god oversikt som de selv tror, påpeker forskeren.

– Det kunne vært interessant å spørre foreldrene om det samme. Jeg tror kanskje at noen foreldre har litt mindre innsikt i hva barna gjør på skjerm enn de tror selv, sier hun.

Hvor mye følger du med på hva barnet ditt driver med på skjerm?

Ifølge undersøkelsen er de fleste barn på skjerm mellom to og fire timer daglig utenom skoletida. Nesten hvert fjerde barn bruker mer enn fem timer.

Skjermbruken har økt for hvert år siden 2010, men de to årene med pandemi har forsterket dette, forteller Vardheim.

Deler nakenbilder

SLT-koordinator i Skien, Natasha Ferguson Finseth, er ikke overrasket over det undersøkelsen viser.

Hun og politiet holder foreldremøter på skoler om temaet.

De opplever at mange foreldre ikke er klar over hvilke sosiale medier barna deres er på.

– De tenker at telefon er et kjempefint verktøy for å kommunisere, men så glemmer de den verdenen man åpner opp for, sier hun.

Natasha Ferguson Finseth, SLT koordinator i Skien

SLT-koordinator i Skien, Natasha Ferguson Finseth, mener foreldre bør bli mer bevisste på hva barna gjør på mobil og PC.

Foto: Nils Fridtjof Skumsvoll / NRK

Deling av nakenbilder starter allerede fra 4. og 5. klasse, men det er også eksempler helt ned i 6-7-årsalderen, forteller Finseth.

Det er ikke vanlig, men tendensen er tydelig, understreker hun.

– De kan oppleve det som en uskyldig handling som de ikke tenker gjennom. Frykten vår er at de kan bli lette offer for voksne som ikke vil dem vel, sier hun.

TikTok, Snapchat, Roblox og Fortnite er kanaler som voksne lett kommer i kontakt med barn via chat, og kan utnytte gjennom å kjøpe innhold.

– Vi opplever at den naiviteten som foreldre har med mobil, handler om mangel på kunnskap, sier hun.