Hopp til innhold

Anders (47): – Vi ville sette skapet på plass

Anders Aukland og Joar Thele gikk vanvittige 321 kilometer på ski på en dag. 47-åringen ville sette landslagsløper Hans Christer Holunds tur på 200 kilometer, i skyggen.

Aukland

SELFIE: De to rakk å ta en selfie underveis. Gutta startet turen klokken 06.00.

– Formen er ganske bra. Jeg er litt trøtt og sliten og vondt i håndledd og albuene, men ellers i fin form, sier Aukland til NRK.

Aukland var hjemme klokken 01 i natt etter nesten 18 timer på skitur i kuperte Nordmarka.

– Jeg har vært mye mer sliten før, men dette var desidert den lengste turen jeg har gått. Vi hadde lyst til å se hvor langt vi kunne gå på en dag i Nordmarka. Det er ganske tunge løyper. Vi startet klokken 06 og ga oss ikke før midnatt. Det var langt det, altså, sier han nøkternt.

Ifølge treningsdataene forbrant Aukland nesten 16 000 kalorier på den 32 mil lange turen. Under turen fylte de vann på Tversjøstallen pumpekran to ganger og ellers gikk det ifølge Aukland stort sett i cola og energidrikk underveis - i tillegg til mat i en sekk.

Turen til Anders Aukland

KART: Dette er kartet over turen i Nordmarka.

Foto: Privat

Revansje

Tidligere denne uken gikk landslagsløper Hans Christer Holund og kamerat Johan Tjelle over 200 kilometer på ski, også det i Nordmarka. Det ville Aukland og Thele slå.

– Den turen til Holund var både jeg og sønnen min Oliver med på størsteparten av, så lurte han oss litt og la på fem mil på slutten. Så vi tenkte at vi skulle sette skapet på plass.

– Tror du noen vil prøve å toppe dette nå?

– Det er fullt mulig, men de skal jobbe hardt for det. Vi var aldri i kjelleren og hadde mer å gå på, men å gå 321 kilometer i Nordmarka på en dag krever ganske mye. Så vi får se om noen tar utfordringen. Du må være ganske seig, ganske hard, og ikke minst mentalt forberedt, sier Aukland.

Aukland 2

Mørket faller på, men de siste fem timene gikk de to med hodelykt.

Foto: Privat

– Det er ekstremsport, sier NRKs langrennskommentator Jann Post om Auklands bragd.

Han er ekstremt imponert over det en mann på 47 år evner å få til.

– Å holde på i nesten 18 timer er galskap satt i system. I det terrenget må du ha vilje av stål for å gjennomføre noe sånt, og da er det selvfølgelig Anders Aukland som gjør det. Det er ekstremt få som klarer å trene og være så motivert fra de er unge og inn i godt voksen alder. Det er ekstremt, han er noe for seg selv, sier han.

Under gårsdagens tur gikk Aukland hver kilometer på tre minutter og 20 sekunder – ett sekund bedre enn gjennomsnittsfarten Holund hadde per kilometer tidligere denne uka.

Aukland og Thele gikk totalt 3000 høydemeter på turen.

De skulle egentlig gått Birkebeinerrennet, Reistadløpet og i Levi fremover, men alle ble avlyst på grunn av koronakrisen i Europa.

– Vi er godt trent på slutten av sesongen og da er det ekstra gøy å gå lange og harde turer. I dag blir det ganske rolig, men jeg tenkte å gå litt i morgen, da.

– Men ikke så langt, avslutter han.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark