Skolevalgets klare vinner

– På en måte er jeg glad for at det snart er valg, men når jeg ser disse resultatene, er jeg glad for at det er noen dager igjen, sier høyrepolitiker Alf Johan Svele.

Skoledebatten på Horten videregående skole.

SKOLEVALG: Mandag var det valgdebatt på Horten videregående skole. Aldersgrensen som stemmerett er 16 år i kommunen, og ved skolen gikk halvparten av stemmene til Arbeiderpartiet.

Foto: NRK

Valglogo

Med en oppslutning på 31,9 prosent, er Arbeiderpartiet skolevalgets klare vinner i Vestfold. Også på landsbasis har valget gitt et historisk godt resultat for partiet.

– Det er et fantastisk resultat for oss, og selvfølgelig veldig gledelig, sier leder i Vestfold Arbeiderparti, Truls Vasvik.

Høyre endte på andreplass med 17,6 prosent. Det er en tilbakegang på ti prosentpoeng. Fylkesleder i Vestfold, Alf Johan Svele, holder likevel motet oppe.

– Jeg hadde selvfølgelig håpet at det hadde vært noe høyere. Samtidig er det det nest beste skolevalget vi har gjort på lokalvalgsiden, så vi skal ikke svartmale det helt.

Alf Johan Svele

SKUFFET: – Vi har kanskje ikke vært flinke nok til å få frem alle de gode sakene våre, sier Alf Johan Svele (H).

Foto: Kristine Masdal Aadne / NRK

– Et godt tegn

For Arbeiderpartiet har altså valget gitt det beste resultatet noensinne. Og ved Horten videregående skole gikk over halvparten av stemmene til det røde partiet.

– Det er et godt tegn for lokaloppgjøret, sier Vasvik og legger til:

– Skolevalg pleier ofte å gi et godt stemningsbilde på hva som også pleier å skje på det vanlige valget. Vi håper at folk flest, etter to år, ser at det er skattelette til de rikeste man får, og ikke bedre skoler eller offentlige tjenester som vi tror er viktigere for flere enn det kanskje regjeringen tror.

Truls Vasvik

TAKKER AUF: Lederen i Vestfold Arbeiderparti, Truls Vasvik, takker AUF for innsatsen på skolene.

Foto: Linn Løkken / NRK

Høyres leder mener det er mange årsaker til at de blå går tilbake, og viser spesielt til regjeringsslitasje og fokus på rikspolitikk.

– Jeg registrerer at opposisjonen er veldig flinke til å ta frem de sakene som ikke nødvendigvis er de gode sakene, og vi har kanskje ikke vært flinke nok til å meddele omverdenen alle de gode sakene regjeringen har gjennomført.

Ikke overrasket

Svele sier han var forberedt på resultatet.

– Det er for så vidt ikke overraskende. De har gjort det godt. Og dette er ingen unnskyldning, men jeg ser at disse skolevalgene har veldig lite lokalvalgpreg, så det er nok mye nasjonale trender som gjør seg gjeldende her.

Nå sier han at han er klar for kamp frem mot lokalvalget.

– På en måte er jeg glad for at det snart er valg, men når jeg ser disse resultatene er jeg glad for at det er noen dager igjen. Nå er det bare å brette opp ermene og stå løpet helt ut.