Fra søndag av skal all serveringsmat tydelig merkes med hvilke allergifremkallende stoffer de inneholder.
Det gjelder mat som serveres både i restauranter og kantiner, og skjer som følge av et nytt regelverk i EU som Norge er nødt til å innføre.
– Vi er veldig glade for at denne regelen kommer, det betyr at allergikere trygt kan bestille mat fra restaurant. For én gangs skyld har vi noe å takke EU for, sier Ellen Sørby, regionsekretær i Vestfold astma- og allergiforbund, og ler.
Les også:
Informerer om 14 allergener
Den nye EU-forskriften gjelder all uemballert mat som serveres over disk, i restaurant, kantiner, catering og på offentlige transportmidler. Serveringsbransjen må informere om 14 allergener.
Den nye merkingen skal være skriftlig tilgjengelig for kunden, men akkurat hvordan skriftlighetskravet blir er fortsatt uklart.
– Hvilke allergener maten inneholder bør stå på menyene, det er enklest for restaurantene. Ved koldtbord kan allergenene stå skrevet på ark eller lignende på selve bordet, mener Røed.
– Vanskelig for allergikere til nå
Hun sier at det i dag er vanskelig for allergikere å spise ute på restaurant.
– Man er nødt til å spørre kokken eller servitøren om all maten man ønsker å bestille, sier hun og legger til:
– Man må stole på at de for eksempel ikke har vært nær ertene med den ene skjea, og brukt samme skje oppi kjøttet etterpå. Av og til er det så lite som skal til for en stor allergisk reaksjon, særlig når det gjelder nøtter og egg. Dette kan i verste fall føre til dødsfall, sier Sørby.