Hopp til innhold

«Håpet» gir håp for framtida

Det finnes bare litt over 300 igjen av dem til å føre slekta videre. Gina Rui Oxums oksekalv, Håpet, er en av de som gir håp for framtida.

Gina Rui Oxum

Den nyeste oksekalven til Gina Rui Oxum, Håpet, gir håp om nye Telemarkskyr.

Foto: Anita Moland / NRK

Han er ikke mye sjenert yngstemmanen i fjøset til Gina Rui Oxum i Gjerpensdalen i Skien. Håpet hilser meg velkommen i båsen og svarer klemmen min med hele seg. For han er spesiell, oksekalven til mor Blomrosa med de staselige horna.

Telemarkskua er Norges eldste kurase. I tidligere tider var det hun som dominerte fjøsa, ikke bare i Telemark, men på hele Østlandet. I dag finnes det bare litt over 300 hunndyr over 2 år igjen, og Telemarkskua er en sterkt utrydningstrua kurase.

– Koker ned til penger

– Det er trist. Det er rett og slett utakknemlig å utrydde ei ku som har gjort så mye for oss og som er så vakker, sier bonden.

– Hvorfor er det så få som vil ha Telemarkskua?

– Den er mindre enn andre raser. Den gir mindre kjøtt og mindre melk enn andre kuraser. Så det er nok økonomien som er årsaken til at så få velger å satse på henne, tror Rui Oxum.

– Det må idealisme til for å holde på med denne kua. De yngre vil jo ha litt mer økonomi i drifta. De siste åra har det blitt mange færre bønder, større bruk og mer samdrift. Det hele koker ned til økonomi og lønnsomhet, mener Gina.

Gina Rui Oxum sitter i styret i Landslaget for Telemarkfe. De har alt kjempa i mange år for å redde rasen. Likevel, det blir stadig færre og redningsprosjektene har så langt ikke virket.

– Men, vi kan jo ikke gi opp håpet. 6. til 7. april setter vi igjen fokus på Telemarkskua og inviterer til et todagers seminar, sier Rui Oxum.

Oksekalven Håpet

Håpet har en viktig livsoppgave foran seg; nemlig å sørge for at rasen hans, Telemarksfeet, ikke dør ut.

Foto: Anita Moland / NRK

Dugurd med TV-kokk

Den første dagen er det bedømmingskurs for Telemarksfe på gården til Aslak Snarteland i Fyresdal. Dag to foregår blant annet på Dyrskuplassen i Seljord. Hit kommer også TV-kokk Øyvind Hjelle og Halvard Ellingsen på kokkelandslaget for å lage dugurd med råvarer fra Telemarkskua.

Seminaret om Telemarksfe er et samarbeid mellom Landslaget for Telemarksfe, Dyrsku'n Arrangement, Norsk Urfe, Fylkesmannen og Telemark Fylkeskommune.

– Hvem er målgruppa?

– Her blir det åpent for folk flest. Alle som har lyst til å komme er hjertelig velkomne! Særlig håper vi at unge bønder og ikke minst landbruksrådgiverne rundt om i kommunene kommer, sier Rui Oxum.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark