Han er ikke mye sjenert yngstemmanen i fjøset til Gina Rui Oxum i Gjerpensdalen i Skien. Håpet hilser meg velkommen i båsen og svarer klemmen min med hele seg. For han er spesiell, oksekalven til mor Blomrosa med de staselige horna.
- Les også:
Telemarkskua er Norges eldste kurase. I tidligere tider var det hun som dominerte fjøsa, ikke bare i Telemark, men på hele Østlandet. I dag finnes det bare litt over 300 hunndyr over 2 år igjen, og Telemarkskua er en sterkt utrydningstrua kurase.
– Koker ned til penger
– Det er trist. Det er rett og slett utakknemlig å utrydde ei ku som har gjort så mye for oss og som er så vakker, sier bonden.
– Hvorfor er det så få som vil ha Telemarkskua?
– Den er mindre enn andre raser. Den gir mindre kjøtt og mindre melk enn andre kuraser. Så det er nok økonomien som er årsaken til at så få velger å satse på henne, tror Rui Oxum.
– Det må idealisme til for å holde på med denne kua. De yngre vil jo ha litt mer økonomi i drifta. De siste åra har det blitt mange færre bønder, større bruk og mer samdrift. Det hele koker ned til økonomi og lønnsomhet, mener Gina.
- Les også:
Gina Rui Oxum sitter i styret i Landslaget for Telemarkfe. De har alt kjempa i mange år for å redde rasen. Likevel, det blir stadig færre og redningsprosjektene har så langt ikke virket.
– Men, vi kan jo ikke gi opp håpet. 6. til 7. april setter vi igjen fokus på Telemarkskua og inviterer til et todagers seminar, sier Rui Oxum.
Dugurd med TV-kokk
Den første dagen er det bedømmingskurs for Telemarksfe på gården til Aslak Snarteland i Fyresdal. Dag to foregår blant annet på Dyrskuplassen i Seljord. Hit kommer også TV-kokk Øyvind Hjelle og Halvard Ellingsen på kokkelandslaget for å lage dugurd med råvarer fra Telemarkskua.
Seminaret om Telemarksfe er et samarbeid mellom Landslaget for Telemarksfe, Dyrsku'n Arrangement, Norsk Urfe, Fylkesmannen og Telemark Fylkeskommune.
– Hvem er målgruppa?
– Her blir det åpent for folk flest. Alle som har lyst til å komme er hjertelig velkomne! Særlig håper vi at unge bønder og ikke minst landbruksrådgiverne rundt om i kommunene kommer, sier Rui Oxum.
- Les også: