– Har ikke avgjort om han fremstilles for varetektsfengsling

Politiets sikkerhetstjeneste, PST, har foreløpig ikke tatt noen beslutning om Larvik-mannen Mohyeldeen Mohammad skal fremstilles for varetektsfengsling.

Mohyeldeen Mohammad

Mohyeldeen Mohammad. (arkivbilde)

Foto: NRK

26 år gamle Mohyeldeen Mohammad ble pågrepet i går i forbindelse med trusselvideoen på YouTube.

Ifølge informasjonsrådgiver i PST, Siv Alsén, etterforskes saken videre og en beslutning om eventuell fremstilling for fengsling vil trolig komme i morgen.

– PST vil offentliggjøre beslutningen på Twitter, sier Alsén.

John Christian Elden

John Christian Elden er Mohammads forsvarer.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

26-åringen innrømmer ikke å ha gjort noe ulovlig.

– Han nekter å ha gjort seg skyldig i noe som helst annet enn å utøve demokratiske retter ved å demonstrere, sa Mohammads forsvarer John Christian Elden i går.

Demonstrasjon i Oslo

Mohyeldeen Mohammad markerte seg selv i nyhetsbildet i 2010 i forbindelse med demonstrasjonene som oppstod etter at Dagbladet trykte en karikaturtegning av profeten Muhammed.

Under et arrangement på Universitetsplassen i Oslo sa han blant annet dette i appellen sin:

«Når vil norske styresmakter forstå alvoret i dette her? Kanskje ikke før det er for sent. Kanskje ikke før vi får et 11. september på norsk jord. Dette er ingen trussel, det er en advarsel.»

PST pågrep 21-åring i Telemark

Video Trusselvideo mot regjeringen og kongehuset

Jens Stoltenberg ble, blant andre, hetset i videoen som ble lagt ut på Tou Tube for noen uker siden.

Foto: Nyhetsspiller

18. januar ble en 21 år gammel mann fra Skien pågrepet for å ha stått bak den samme YouTube-videoen, som skapte store medieoppslag i Norge i januar.

Mohyeldeen Mohammad har tidligere kommet med støtteerklæring til denne 21-åringen. I en e-post til NRK.no skrev han dette:

«Jeg kjenner den arresterte 21-åringen, som en praktiserende bror i islam. Han er ingen terrorist! USA, Israel, NATO og deres allierte er de virkelige terroristene! Han er en ung muslim med et klart politisk budskap: Stopp undertrykkelse og okkupasjon og trekk de norske soldatene ut av Afghanistan!»

Utelukker ikke flere pågripelser

21-åringen fra Skien er siktet for oppfordring til terror, og/eller trusler mot maktpersoner.

Han ble varetektsfengslet i to uker med brev-, besøks- og medieforbud. Denne fengslingen går ut i morgen og PST har foreløpig ikke tatt stilling til ny varetektsfengsling av 21-åringen, som har erkjent å ha laget hatvideoen.

PST fikk bistand av Telemark politidistrikt under pågripelsen hjemme hos 21-åringen.

NTB melder at politiet ikke utelukker at flere kan bli pågrepet i forbindelse med hatvideoen på YouTube, men tidlig torsdag ettermiddag var ingen flere pågrepet, ifølge Alsén.