Hopp til innhold

Redd for at dyre skolevesker skal bli stjålet

Sandefjord (NRK): Elevene må legge skoleveskene sine utenfor butikken mens de handler i storefri.

To vesker som henger på skuldra til to jenter.

TYVERI: Flere elever er redde for at veskene og innholdet skal bli stjålet om de må legge dem fra seg utenfor butikken.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Ved Meny Stadiontunet er elevene ved Sandefjord videregående skole nødt til å legge fra seg skoleveskene utenfor butikken dersom de skal handle i lunsjen fordi butikken har hatt en del problemer med tyveri.

Å legge fra seg veska utenfor byr imidlertid på utfordringer. Flere av elevene NRK har snakket med frykter at veskene og innholdet skal bli stjålet.

Skoleveske til 9000

Oda Marie (18) og Danielle (19) er blant dem som er mer redde for å miste selve veska enn innholdet i den. De vil ikke la skoleveskene til flere tusen kroner ligge utenfor Meny mens de handler.

– Skoleveska mi koster rundt 9000, men sånn rundt 5000 kroner er vel det vi pleier å gå med, forklarer Oda Marie.

Hun får støtte fra Danielle, som har en veske til 7000 kroner. De understreker at mange av elevene ved Sandefjord videregående skole går med vesker i den prisklassen.

Det samme bekrefter også flere av elevene NRK har snakket med.

– Det er jo veldig lett å stjele når de ligger utenfor sånn, og butikkdama som passer på veskene kan ikke ha oversikt over hvem som eier hvilken veske, forklarer Oda Marie.

– Lar den ikke ligge alene

– Enten så får jeg noen som jeg kjenner til å stå og passe på den utenfor, eller så sniker jeg den inn. Jeg lar den ikke ligge alene. Det er veldig mange som stjeler på skolen, og vi har jo pc og andre verdisaker i veska også.

Mange elever er lite begeistret for at de må legge veskene utenfor. Mulberry, Marc Jacobs og Michael Kors er litt av grunnen.

– Jeg har jo pc-en i den, men veska er fra USA, så jeg får ikke tak i den her. Så det hadde vært veldig kjipt om noen hadde stjålet den, forteller en av elevene.

– Jeg liker det ikke. Men jeg skjønner det jo også, sånn for butikken sin del, siden de har opplevd at elevene stjeler, sier en annen.

Følger med

Meny-butikken er kjent med problemet, og det hender at butikkansatt og veskevakt Linn Mathisen ser mellom fingrene når elevene insisterer på å få ha med de dyre merkeveskene inn – så lenge de ikke er så veldig store.

– De som har de små skulderveskene får lov til å ta de med inn. Vi har folk inne også som følger med, og så prøver vi som står ved inngangen å følge med. Men store vesker og bager må ligge ute. Før hadde vi de stående på innsiden, men det ble problemer i forhold til flukt- og rømningsvei, derfor må de ligge utenfor, sier Mathisen.

Hun understreker at problemet med tyveri har blitt merkbart mindre etter at de innførte veske-regelen.