– Du må trene på å slokke branntilløp

Et brannslokningsapparat i huset, kan bety falsk trygghet. Du må nemlig vite hvordan du skal bruke det og trene. Nå kan du trene på kjøpesenteret.

Gro Kåsa Midtgård

– Nyttig trening, sier Gro Kåsa Midtgård, som fikk prøve seg på slokkesimulatoren.

Foto: Tom Andersen / NRK

– Bare 15 prosent av de som har brannslokningsapparat vet hvordan de skal bruke det, sier Jarl Tonning, daglig leder for NOKAS, Brann og Sikkerhetsteknikk AS i Porsgrunn.

Nå reiser firmaet rundt på kjøpesentre med en slokkesimulator, der kundene kan få prøve seg. Hittil har over 60.000 ansatte i kjøpesentre fått trening.

– Jeg synes dette var nyttig. Jeg har slokkeapparat hjemme, men jeg visste vel ikke helt hvordan jeg skulle håndtere det. Nå føler jeg meg tryggere, sier Gro Kåsa Midtgård, som fikk prøve seg på simulatoren.

– Godt å lære

– Det er viktig at folk blir klar over dette, sier Laila Bråthen, som også prøvde.
Hun er også opptatt av at brannslokningsapparatet er i orden. Og sjekker fra tid til annen at viseren på måleren står på grønt.

– Men det er ikke sikkert at apparatet er i orden for det, sier Jarl Tonning.

– Pulveret kan nemlig klumpe seg hvis apparatet har stått urørt i mange år. Hver tiende år bør det egentlig skrotes, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Jarl Tonning

– Folk må vite hvordan de skal bruke brannslokningsapparetet. Hvis ikke gir det falsk trygghet, sier Jarl Tonning i Nokas Brann og Sikkerhetssteknikk AS.

Foto: Tom Andersen / NRK

Kan bli en sjokkopplevelse

– Det er ikke bare å gå løs på branntilløpet ved å rette strålen mot flammene. Da kan du få en sjokkartet opplevelse fordi flammene kan blaffe opp. Pulveret må spres utover ved å bevege slangen mot rota av brannen, forklarer Tonning.

Ved hjelp av avansert laserteknikk i simulatoren kan folk prøve seg på dette, uten å føle hete eller røyk. Og treninga er ganske realistisk. Du ser hva som skjer, om du ikke gjør det riktig.

Jarl Tonning benytter anledningen også til å si at det ikke er nok med bare brannslukningsapparat i huset. Nå er det utvikla sprayflasker med slokkeskum, som særlig eldre kan ha stor nytte av.

– De greier erfaringsmessig ikke så godt å håndtere de tunge apparatene. Og i tillegg burde hvert hjem ha flere branntepper tilgjengelig.

Nye branner

Tonning sier at de stadig opplever nye branner.

Ulike brannslukningsmidler

Slokkeskum på sprayboks og brannteppe er også nyttig å ha i huset.

Foto: Tom Andersen / NRK

– Vi ser oftere tilfeller der særlig ungdom tar med pc-en i senga. Overopphetning har ført til branner med dødelig utfall. Er uhellet ute er det viktig å ha et brannteppe i nærheten.

– Men vann er vel egentlig det beste slokkemiddelet?

– Det er det. Har du en husbrannslange så bør du bruke den, selv på elektriske apparater. Det kan gnistre litt, men er ufarlig for den som holder slangen, sier Tonning.

Denne uka har kundene på kjøpesenteret Down Town i Porsgrunn fått prøve seg. Neste uke er de på Farmannsstredet i Tønsberg og deretter på Metrosenteret på Lørenskog. Og salget av brannslokningsutstyr gir i førjulstida også en slant til Frelsesarmeen.