NRK Meny
Normal

Antall husbranner dobles i jula

"Aksjon boligbrann" som startar i dag, setter fokus på brannsikkerhet rundt om i de tusen hjem.

Branninspektør Endre Dahlen

Branninspektør Endre Dahlen oppfordrer til økt bevissthet om brannsikkerhet inn mot jula.

Foto: Hans Thomas Eikrem/NRK

–For det første er det veldig viktig når du bruker levende lys, at du ikke forlater rommet. Glemmer man å slukke, kan det godt være full fyr når du kommer tilbake, sier branninspektør i Molde brann- og redningstjeneste, Endre Dahlen.

I tillegg skal man ikke la elektriske apparater stå på når man forlater boligen sin.

Tenker ikke brannsikkerhet i jula

Desember er måneden for flest boligbranner i Norge. Brannvesenet vet dette utmerket godt, og minner oss hvert år på hvor viktig det er å skru av plata på komfyren, og sjekke at kaffetrakteren er slått av.

Likevel ser det ikke ut til at statistikken over antall boligbranner og omkomne går dramatisk ned, ifølge branninspektør Dahlen.

Folk er ikke flinke nok til å tenke brannsikkerhet i jula, mener branninspektøren.

–Generelt sett kan vi vel si at folk kan være litt glemsk når det gjelder bruk av levende lys og komfyr. Vi har veldig mange utrykninger på grunn av tørrkoking året igjennom. Men spesielt mye i desember. Det er viktig at folk tenker over det de gjør, sier Dahlen.

Derfor setter "Aksjon boligbrann", som startar i dag, hvert år fokus på branntrygghet i hjemmet.

Bytt batteri i røykvarsleren

I dag er også dagen for å bytte batteri i røykvarslerne.

Les også: - Vi er for dårlige på brannalarm

Brannvesenet starter i dag aksjoner rundt om i hele landet og deler ut gratis batterier til røykvarslerne. I tillegg informerer de om brannsikkerhet i hjemmet generelt.

–Hovedtrykket i aksjonen kommer 6-8. desember når vi kommer hjem til folk og tilbyr en gratis og uforpliktende kontroll av boligen med tanke på brannsikkerheten, sier Dahlen.

Antall husbranner dobles i desember

Desember måned er her og jula nærmer seg med stormskritt. Vi går inn i en hektisk tid der mye skal kjøpes, pyntes og fraktes.

Det skal som regel kun enkle forhåndsregler til for å unngå de store katastrofene i jula.

Les også: Store husskadar etter brann

–Uhell kan skje alle. Men generelt sett kan vi si at dette ikke bør skje. Folk bør opptre på en måte som gjør at en ikke utsetter seg selv og familien for unødvendig risiko, oppfordrer Dahlen.

Først etter batteriet i røykvarselen er skiftet, kan julefreden senke seg.