– Legg vekk mobilen på fødestua

Sykehuset i Vestfold opplever at flere nybakte foreldre er litt for opptatt av å legge ut bilder og fortelle at et nytt familiemedlem har kommet til verden – rett etter fødselen.

Nyfødt. Illustrasjonsbilde.

Jordmødre anbefaler nybakte foreldre å tenke nøye over sitt mobilbruk rett etter fødsel.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Seksjonsleder for barsel- og fødeavdelingen, Irene Jensen, sier den første tiden sammen med barnet er viktig og verdifull, og at mobilbruken kan forstyrre disse øyeblikkene.

– Jeg har faktisk sett at barnet ble lagt litt ned i armkroken, og så sa mor at hun skulle skrive seg ferdig og fortelle hvordan det gikk.

Les også:

Hvor opptatt var du av mobilen da du fødte? Kommentér saken nederst i artikkelen.

– Får ikke blikkontakt

Irene Jensen på Sykehuset i Vestfold.

Irene Jensen forteller at den første øyekontakten mellom mor og barn er viktig.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

Det er mye å gjøre på fødeavdelingen i sommermånedene, og Jensen og kollegene opplever ofte at nybakte foreldre er opptatt av å legge ut bilder og fortelle at et nytt familiemedlem har kommet til verden, rett etter fødselen.

– Mine kolleger, som er mye mer med på fødsler enn jeg er, forteller om dette lille øyeblikket der barnet ikke får til å få blikkontakt med foreldrene sine fordi de ligger opptatt med telefonen, forteller Jensen.

Hun sier jordmødrene anbefaler nybakte foreldre å tenke nøye over sitt eget mobilbruk.

– Kanskje vi må lære dem å skjerme seg selv i en så ny situasjon som både en fødesituasjon og det å være nybakte foreldre, er, sier hun.

Les også:

– Den første øyekontakten bør ikke forstyrres

Seksjonslederen mener at forstyrrelsen som følge av mobilbruk kan gå ut over den første ammingen.

– Den første timen etter at barnet er født begynner det å lete og blir oppmerksom på sin mor. Barnet blir gjerne lagt på mors mage og tett inn til brystet, så ligger det der og blinker litt med øynene og begynner å kikke omkring seg. Så ser vi denne flotte første øyekontakten mellom mor og barn. Det bør ikke forstyrres, sier hun og fortsetter:

– Det er forsket en del på det at disse båndene som skal knyttes, knyttes allerede fra den første timen. Etter den første timen skal barnet gjerne suge litt, og hvis man ikke er oppmerksom da, så kan den første ammingen faktisk bli litt forstyrret.

Hadde ikke det behovet

Mobilen var ikke førsteprioritet da Silvia Hansen fødte sin sønn for snart ett år siden.

– Sosiale medier var vel ikke det som stod høyest i tankene da. De som fikk beskjed var mine nærmeste og farens nærmeste. Telefonen var vi ikke så veldig opptatt av, sier hun.

– Sykehuset sier flere er litt for opptatt av å dele informasjonen med familie og bekjente. Hva syns du om det?

– Så lenge en ikke bruker mer enn fem minutter, som det kanskje tar å legge ut en melding på Facebook, så er det greit. Men en er forskjellige og har forskjellige behov. Jeg hadde ikke det behovet.

Ber om lydløse telefoner

Jensen sier hun forstår at telefonen er blitt et viktig verktøy i dagens samfunn, men hun anbefaler foreldre å tenke på hvordan mobilen brukes under viktige hendelser, som for eksempel en fødsel.

– Vi har mye kunnskap om betydningen av tilknytningen og det å være til stede hos et nyfødt barn, derfor anbefaler vi at foreldre i alle fall setter telefonene på lydløs under fødsel og i tiden rett etter.