Hopp til innhold

– La hunden være hjemme 17. mai

Korpsmusikk, 17. mai-tog, fløyter og annet støy, kan rett og slett blir for mye for hunden din, ifølge Dyrevernalliansen.

Hund med det norske flagget.

STRESS: Om hunden blir veldig stresset eller skremt på 17. mai, kan både du og hunden måtte slite lenge med det, opplyser Dyrevernalliansen.

Foto: Iselin Linstad Hauge/Dyrevernalliansen

– De aller fleste hunder vil ha det bedre hjemme hos seg selv enn ute sammen med familien i alt dette bråket, sier informasjonsleder i Dyrevernalliansen, Live Kleveland, til NRK.

– En hund får med seg så utrolig mye mer av bevegelser, lyder og lukter enn det vi gjør, så det kan bli litt for mye, og altfor stressende for en hund, fortsetter hun.

– Sett på radio eller tv

Live Kleveland i Dyrevernalliansen

SPENNENDE LUKTER: Live Kleveland i Dyrevernalliansen anbefaler hundeeiere og også gå en kveldstur med hunden. – Da er det mange spennende lukter som hunden vil sette pris på, sier hun.

Foto: I. Linstad Hauge / Dyrevernalliansen

Kleveland råder hundeeiere til å stå tidlig opp 17. mai, og gå en tur med hunden mens det fortsatt er rolig ute.

– Hunden kan også få en oppgave når den er alene hjemme, for eksempel en leke som fylles med mat som hunden skal ha ut. Hvis det er mye støy utenfor, kan du også sette på tv-en eller radioen, sier Kleveland.

Om hunden er vant til å være i et stressende bymiljø, kan det imidlertid gå fint. Er den ikke det, kan stresset få langvarige konsekvenser.

– Det kan være uro som strekker seg over flere dager etterpå, for eksempel at hunden blir unormalt stresset eller reagerer på ting den ellers ikke ville reagert på. Den kan også bli så skremt, for eksempel av et smell, at den får en frykt den vil slite med i flere år fremover.

Enig i rådet

Katter og andre mindre dyr bør også holdes innendørs denne dagen, ifølge Dyrevernalliansen.

– Med mindre du bor langt fra støy og bråk, er det tryggest at katten holdes inne så den ikke stikker av i ren frykt, eller løper brått over veien og utsetter seg selv eller andre for fare, sier Kleveland.

Hundeinstruktør fra Skoppum, Terje Johansen i Norske Redningshunder, er enig med henne. Han sammenlikner nasjonaldagen med nyttårsaften i denne sammenhengen.

– Mange hunder blir helt ute av seg av alt bråket. Spesielt hunder som ikke er vant til støy, men det er ikke bra, selv for en dreven hund, sier han og fortsetter:

– Folk vil gjerne venne hunden sin til varierte miljøer, men skal den være med på 17. mai, må den være godt trent. Hvis du ser en politihund for eksempel, så er den veldig rolig, fordi den er trent.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark