Hopp til innhold

– Jeg vil være en pappa som stiller opp

HOF (NRK): Stian får ikke vært med på fødselen, men gleder seg til å bli pappa. I Hof fengsel lærer han og andre innsatte å bli bedre pappaer.

Innsatt i Hof fengsel

PAPPA: 120 innsatte i Hof fengsel har deltatt i pappagrupper i løpet av nesten et år.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Stian er en av 120 innsatte i Hof fengsel som har deltatt i pappagrupper. Minst én gang i måneden møtes pappaer i fengselet for å lære om barns utvikling og hvordan de skal snakke med barn.

– Jeg har lyst til å være en pappa som stiller opp og er et godt forbilde, men jeg har en skikkelig jobb å gjøre for å legge om livsstilen, sier Stian som soner sin tredje dom. Han kommer ikke ut før etter at barnet er født.

Hof fengsel

FENGSEL: Hof fengsel er en enhet med lavere sikkerhetsnivå med fokus på livet etter soning.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

På gruppa får han og de andre råd og veiledning om hvordan man skal bygge opp forholdet til et barn.

– Man lærer noe hele tida, for det er ikke alt man tenker over i hverdagen, sier Stian som deltar i pappagruppen for fjerde gang.

Gjør oppgaver

Ifølge Tone Gran Myhre som er barneansvarlig i Hof fengsel, viser forskning fra England og USA at tilbakefallsprosenten går ned med mellom 10 og 20 prosent for innsatte som har hatt en viss form for kontakt med barna sine, og som har deltatt på program som handler om forholdet mellom far og barn.

Tone Gran Myhre

SAMTALER: Barneansvarlig Tone Gran Myhre i Hof fengsel sier innsatte lærer å snakke i pappagrupper.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

– Hensikten med gruppene er å styrke pappaene i foreldrerollen. De har kanskje vært borte fra familien sin i mange måneder og er utrygge på hvordan de skal snakke med barna sine, sier Tone Gran Myhre.

Denne dagen er barnevernet på besøk for å fortelle hvordan de går inn for å styrke familien.

– Vi har blant annet hatt ulike oppgaver, der pappaene har kunnet komme med forslag til løsninger, forteller Karoline Solberg Hellum i barnevernstjenesten i Svelvik.

En ny framtid

Stian gleder seg til å bli pappa, og han ønsker å være en pappa som er til stede på skoleavslutninger og arrangementer. Det opplevde han ikke alltid selv.

– Jeg følte meg veldig utafor, og det vil jeg ikke at min unge skal oppleve, sier Stian. Han mener det er viktig at barnet får delta på fritidsaktiviteter og at familieøkonomien ikke må sette en stopper for hva man kan være med på.

– Hvordan føles det å sitte her når du snart skal bli pappa?

– Det er litt tungt, men nå er det sånn det er, og da må man prøve å gjøre det beste ut av det. Så får man ta det igjen når man kommer ut.