Hopp til innhold

– Reiste til Syria fordi han ble uthengt i Norge

Den norsk-chilenske islamisten Bastian Alexis Vasquez sin forsvarer, John Christian Elden, mener 24-åringen ble radikalisert etter at han ble pågrepet av PST i Norge.

Propagandavideo fra Irak

I en video som angivelig er fra ISIL forteller 24-åringen fra Skien hvordan han og andre opprørere skal ha drept irakiske soldater i kampen om en grensestasjon.

Mannens advokat, John Christian Elden, sier han ikke har snakket med sin klient på et par år. Han sier også at han ikke kjente til at mannen var med i ISIL.

– Jeg snakket med ham før han forlot Norge. På det tidspunktet var han kun siktet for å ha laget en videofilm i Norge. PST arresterte ham, og som følge av det ble han mer kritisk og forlot landet.

– Ble uthengt

John Christian Elden

24-åringens forsvarer, John Christian Elden, sier hans klient ikke er interessert i å komme tilbake til Norge.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Elden sier 24-åringen nå er etterlyst for å ha laget en videofilm i Norge, som oppfattes som truende mot de norske styresmaktene og NATO.

– Han har vært etterlyst for forkynning av tiltale, men ikke for arrestasjon. Han reiste til Syria fordi han hadde vært varetektsfengslet her i Norge og følte seg uthengt av PST og norske medier. Han ville ut av Norge, og reiste dermed til Syria, sier Elden.

– Sier du at PST har litt av skylden for at han ble radikalisert?

– Han ble radikalisert etter at han ble pågrepet og hengt ut i forbindelse med denne videofilmen. Før det var han en vanlig norsk gutt med chilensk bakgrunn, som satt på gutterommet og lagde det han oppfattet som en mer morsom, kritisk film. Så ble han hengt ut som terrorist i norske medier, og etter det er han blitt en annen person, men jeg vil ikke legge skylden på noen i den sammenheng.

– I hvilken grad tror du norske myndigheter nå blir interessert i ham?

– Når du velger å stå frem i en slik situasjon, må du også regne med at PST og forsvarets etterretning er opptatt av hvor du er og hva du gjør. Etter det jeg har forstått er min klient ikke interessert i å komme tilbake til Norge, sier Elden.

– Har fått en betydningsfull rolle

Lars Akerhaug

Lars Akerhaug har skrevet bok om ekstreme muslimer.

Foto: Privat

Lars Akerhaug har skrevet bok om ekstreme muslimer. Han sier det er helt tydelig at nordmannen har posisjonert seg i den radikale islamistiske gruppen.

– Videoen er et eksempel på en nordmann som tydeligvis har klatret på rangstigen hos denne radikale islamistgruppen som opererer i Irak og Syria. Han har vært i Syria lenge, og det er klart at det er betydningsfullt når han uttaler seg på vegne av gruppen i en slik video. At nordmenn som ham klatrer i en radikal gruppe som denne er bekymringsfullt, sier Akerhaug.

Han sier det ikke er tilfeldig hvem som plukkes ut til å representere denne bevegelsen i slike videoer.

Han er en veteran, og har vært i Syria lenge. Han reiste først ned i 2012 og tilbake i 2013, og har vært i dette området i mer enn to år.

En av de første

Akerhaug sier Vasquez er en av få nordmenn som har blitt frontet i en video på denne måten.

– Vi kjenner ikke til tidligere eksempler hvor nordmenn er blitt brukt i slike propagandavideoer fra Syria. Tidligere har de bare lagt ut bilder selv på Facebook og i sosiale medier, sier han.

Han tror det er viktig for den radikale islamistiske gruppen å vise at de har rekrutter fra mange forskjellige land.

De er helt avhengige av rekruttering og påfyll av nye som slutter seg til organisasjonen, enten de kommer fra Europa eller andre steder i verden, sier Akerhaug.

– Kan føre til at flere reiser

Han sier at utviklingen de siste ukene, og slike propagandavideoer kan være med på å påvirke flere til å reise til Syria.

– Nå er det sommerferie, og det er kanskje et tidspunkt hvor mange kan finne på å dra hvis de har hatt tanker om det, for å slutte seg til Jihad, Hellig Krig.

Akerø sier han kjenner lite til Bastian Alexis Vasquez, men at han husker han fra Profetens Ummah, og at han da var en ung og vennlig mann.

– Jeg har snakket personlig med ham en gang, foran USAs ambassade der de hadde en demonstrasjon. Da var han veldig interessert i å snakke, og snakke om hvorfor de demonstrerte.

Tiltalt for trusler

Dette er ikke først gang en video fra skiensmannen vekker PSTs oppmerksomhet.

24-åringen er tidligere tiltalt for å ha fremsatt trusler mot det norske kongehuset og tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i en egenprodusert video.

Youtube-videoen, som NRK først omtalte i januar 2012, viste bilder av kronprinsen og statsministeren med teksten «måtte de lide en smertefull hevn».

PST bekrefter overfor NRK.no at de er kjent med videoen, men ønsker ikke å kommentere innholdet. Det sier seniorrådgiver Siv Alsén. PST har ikke visst noe om skiensmannen fra han slapp ut av varetekt, og inntil han nå dukker opp i propagandavideoen.

Video Trusselvideo mot regjeringen og kongehuset