Hopp til innhold

– 15 millioner til ingenting

SKIEN (NRK) Telemark fylkeskommune får kraftig kritikk for å ha inngått en avtale med Norges Skiforbund. Gjennom avtalen forpliktet fylkeskommunen seg til å betale 15 millioner kroner for å få telemarkskjøring på OL-programmet.

trym

Trym Nygaard Løken får ikke kjempe om OL-gull. Foreløpig er det lite som tyder på at telemarkskjøring skal bli en OL-øvelse.

Foto: Skiforbundet / NTB scanpix

– Vi kommer ikke til å signere en så langsiktig avtaler i fremtiden, sier fylkesordfører i Telemark, Sven Tore Løkslid om OL-avtalen.

Det var Telemark utviklingsfond, som drives med penger fra fylkeskommunen, som inngikk avtalen med skiforbundet i 2011. Siden den gang har utviklingsfondet overført to millioner kroner årlig til skiforbundet. Når avtaleperioden er over i 2018 vil utviklingsfondet ha utbetalt 15 millioner kroner til Norges Skiforbund.

Neste uke legger Telemark kommunerevisjon frem en rapport hvor avtalen mellom Telemark utviklingsfond og Norges Skiforbund blir kritisert. I rapporten går det frem at utviklingsfondet aldri spurte skiforbundet om hvordan det gikk med arbeidet underveis, og at det heller ikke var noe krav om rapportering tilbake til fondet.

– Ikke gjør det

Jacob Lund, tidligere sponsorsjef i DNB-konsernet i 20 år, driver i dag et eget selskap innen sponsorarbeid, markedsføring og merkevarebygging. Han mener avtalen aldri burde vært inngått.

Jacob Lund

Tidligere sponsorsjef i DNB-konsernet Jacob Lund mener OL-avtalen aldri burde vært inngått. -Utviklingsfondet har hatt helt urealistiske forventninger, sier Lund.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Målet var å få telemark på OL-programmet. Det har de ikke klart. Slik jeg ser det har man brukt 15 millioner av skattebetalernes penger på ingenting, sier Jacob Lund.

Avtalen ble ikke lagt frem for styret

– Jeg vil ikke si at vi har brukt 15 millioner kroner på ingenting. Men hovedmålet om å få telemark som OL-gren er ikke innfridd, sier fylkesordfører og styreleder i Telemark utviklingsfond. Sven Tore Løkslid.

Sven Tore Løkslid

Fylkesordfører Sven Tore Løkslid sier de neppe vil inngå en liknende avtale igjen.

Foto: Tom Marius Lorier Holen. Telemark fylkeskommune

I rapporten fra Telemark kommunerevisjon går det også frem at avtalen aldri ble lagt frem for styret i utviklingsfondet før den ble undertegnet.

– Det begynner vel å tegne seg et bilde av at pengene ikke har vært vel anvendt, sier Løkslid som vil vente på den endelige rapporten før han trekker sin sluttkonklusjon.

Avviser kritikk

Terje Bakka, som er daglig leder i Telemark Utviklingsfond, avviser kritikken.

– For noen år siden mener Jacob Lund at det var en god avtale. Det undrer meg at han mener noe annet i dag, sier Terje Bakka.

Bakke mener også at avtalen med Norges Skiforbund er behandlet i styret i Telemark utviklingsfond.

– Avtalen ble behandlet og godkjent i skiftet mellom de tidligere styrelederne Gunn Marit Helgesen (H) og Terje Riis-Johansen (Sp), sier Bakka.

Birger Goberg

Leder av Telemarkskomiteen i Norges Skiforbund, Birger Goberg avviser at målene i avtalene ikke er nådd.

Foto: Thor Øistein Eriksen / NRK

Leder av Telemarkskomiteen i Norges Skiforbund, Birger Goberg, mener det aldri ble satt et mål om å få telemarkskjøring inn i OL nå.

– Målet var ikke å få telemark inn i OL nå, men det er gjort et vellykket strategisk arbeid, slik at det kan bli OL-gren en gang i fremtiden, sier Goberg.