– Det er spektakulært, men hardt

800 syklister er i gang med Helterittet i Tinn. Arrangørene håper på ny rekord, men tror mange kan få det tøft.

Starten på Helterittet 2015

TRANGT PÅ START: 800 syklister er klare for hundre kilometer sykkelslit.

Foto: Helterittet

Lørdag formiddag klokka 10 gikk starten på Rjukan. Helterittet er 100 kilometer langt. Sykkelryttere kommer stort sett fra Østlandet, men det er også deltagere fra andre steder av landet og utlandet.

Per-Gunnar Mustad

Per-Gunnar Mustad fra Langesund er blant de påmeldte i NM terrengsykling maraton.

Foto: Helterittet

– Det er blant annet syklister fra Danmark, Sverige, Canada og flere land i Nord-Europa, sier Kjetil Østlie, pressemedarbeider i Helterittet.

I tillegg til 800 sykkelryttere i Helterittet, er det mange deltagere på de kortere distansene. Arrangørene regner med rundt 1000 påmeldte totalt.

Les også: – Norges vakreste sykkelritt

Norgesmesterskap

Årets utgave av Helterittet er også NM i terrengsykling maraton. Det betyr at det er raske syklister i løypa. NM-deltagerne startet først av alle, klokka 0945.

– Nåværende rekord er på i underkant av fire timer, men vi har god tro på at den vil bli smadret med det gode feltet i år, sier Østlie.

Store deler av løypa går på grus, men det er også krevende utforkjøringer. Det er to lange stigninger opp mot fjellet og Hardangervidda.

– Det er en spektakulær trasé, men den er hard. De som kommer tilbake er bitt av basillen og synes naturen er flott, sier Østli.

Underveis får rytterne blant annet utsikt til Gaustatoppen.

Helterittet

Det er spektakulær utsikt for deltagerne i Helterittet.

Foto: Svein Olav Vaa

Blå himmel

Arrangørene kunne glede seg over knallblå himmel ved starten, og på Rjukan hadde mange valgt short og T-skjorte på en sjelden varm sommerdag.

Etter målgang arrangeres det en heltefest, men ifølge Østlie er det mange som foretrekker å bare slappe av.

Det er de lokale idrettsforeningene som bidrar med dugnadsarbeid under rittet.

– Alle inntekter går til lokalsamfunnet og idrettslaga. Det har gitt idrettslagene mulighet til å ruste opp og lage nye anlegg, blant annet lysløyper, skiskytteranlegg og garderober, sier Østlie.

Starten på HalvHelten

Deltagerne i HalvHelten (62 km) er klare til start.

Foto: Helterittet