Har søkt på 500 jobber – fortsatt arbeidsledig

59 år gamle Atle Johansen har søkt nær 500 jobber uten å få napp. Han tror alderen står i veien for ham.

Atle Johansen.

Potensielle arbeidsgivere har i samtale med Atle Johansen oppgitt alder som årsak til manglende interesse på jobbmarkedet.

Foto: Privat

– Det er nok dessverre fødselsåret som er årsak, sier Johansen til NRK.no.

– Jeg ble oppringt av en potensiell arbeidsgiver i forbindelse med en søknad. Personen hadde tydeligvis likt CV-en min, men i løpet av samtalen presterer vedkommende å si Er du så gammel og dermed bare la på nærmest.

Atle Johansen fra Sande mistet jobben i SAS som følge av utflagging i 2010. Nå fire år senere har han hatt to vikariater. Alle de andre søknadene har endt med et lykke til videre.

Les også:

– Redd for forgubbing

Johansen har sendt nær 500 søknader til ulike arbeidsgivere. Med 35 års erfaring innen finans og økonomi skulle man kanskje tro at det var mulig å få ny jobb, men slik er det ikke.

– Det er veldig vanskelig å få en ny jobb etter fylte 55 år. Det viser vår undersøkelse og ikke minst den praksis jeg har som rekrutterer gjennom mange år.

Det sier Steinar Hopland ved Senter for seniorpolitikk. I en undersøkelse spurte de 26 større private bedrifter om de ansetter eldre personer.

– Veldig få av disse bedriftene rekrutterer folk inn utenfra som er over 50 år. De hadde i alle fall gjort det i liten grad de siste to årene. Da vi kom til gruppen mellom 55 og 60 år, var det enda sjeldnere og nesten helt uvanlig at man rekrutterte inn utenfra. Man er redd for en forgubbing og for at de nye som kommer inn, ikke skal yte like mye som en yngre medarbeider selv om de har lengre erfaring, sier Hopland.

– Verst å ikke ha en jobb å gå til

Johansen mener eldre arbeidssøkere heller bør sees på som en ressurs på grunn av lang erfaring.

– Vi er ferdige med små barn og slipper å være borte fra jobb av den grunn. Vi har ofte en annen holdning til å komme oss på jobb, og står gjerne på den tiden vi er i jobb. Selv holder jeg meg i form gjennom trening, og er derfor også meget sjeldent syk.

For Johansen får arbeidsledigheten konsekvenser.

– Det får store konsekvenser, ikke minst økonomisk. Jeg lever på dagpenger i dag, og når det tar slutt, hva da? Men det aller verste er å ikke ha en jobb å gå til, sier han.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Vigdis Hella

Vigdis Hella gir deg siste nytt i kveld

Vigdis Hella gir deg siste nytt i kveld