- Proppen har flyttet seg lenger sør

På sommerens store utfartsdag er det mye trafikk på veiene. Statsminister Erna Solberg åpnet nye E18 gjennom Vestfold i dag, men du må likevel forberede deg på kø.

Kø E18 Langangen

Selv om trafikken flyter gjennom Vestfold etter åpningen av nye E18 vil trolig bilistene møte kø på vei inn i Telemark.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Trafikkproppen har flyttet seg lenger sør, etter åpningen av E18 i Vestfold.

Det sier UP-sjef Runar Karlsen.

Nye E18 fra Tønsberg til Sandefjord ble offisielt åpnet av statsminister Erna Solberg i dag. Men det er langt ifra slutt på kø. På sommerens store utfartsdag må du som bilist likevel regne med å stå i stampe. Køen har bare flyttet seg lenger sørover.

– Der motorveien slutter, starter køen

Runar Karlsen

UP-sjef Runar Karlsen

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Strekningen med fire felts motorvei fra Langåker til Bommestad ble tilgjengelig for bilistene torsdag 3. juli, dagen før fellesferien går i gang for fullt. Men der den nye strekningen slutter, ved Bommestad begynner køen.

– Der har det allerede begynt å bli kø. Det er ganske stor trafikk og det stopper litt opp på Bommestad, i bakkene opp mot Larvik og noen kilometer videre fram til motorveien starter igjen, sier UP-sjef, Runar Karlsen.

På slike store utfartsdager er det mye trafikk på mange av hovedveiene. De største utfordringene er, ifølge UP-sjefen, E18, E134 og Rv. 7.

– Du må regne med stor utfart og mye trafikk. Det er mye bevegelse på veiene, for sommeren er godt i gang, sier Karlsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Statsminister Erna Solberg gir blomster til den første bilisten som kjører ut på E18 etter åpningen

Statsminister Erna Solberg gir blomster til den første bilisten som kjører ut på E18 etter åpningen fredag.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Gode råd i trafikken

Som vanlig på store utfartsdager har UP-sjefen gode råd til deg som ferdes ute i trafikken.

– Det er viktig å være oppmerksom og skjerpet. Det er mange strekninger det ikke er rom for så høy fart, fordi det er saktegående kø. Da er det viktig å holde avstand og holde køen. Ikke ta store sjanser, forbikjøringer er bortkasta på dager som denne. Ikke minst, kjør rusfritt og hold deg våken, råder Karlsen.

Det har vært dystre ulykkestall hittil i sommer. Hittil i år er 78 personer drept i trafikken, og fra 1. juni har 18 mennesker omkommet i trafikken.

– Det er sørgelig. Det er altfor mange liv. Forklaringen på de dystre sommertallene kan være at farten ofte øker om sommeren. Det er fine veier, så de som har høy fart eller kjører i rus er en konstant trussel for nye, alvorlige ulykker. I tillegg er det tett trafikk, annet trafikkmønster, også kjører veldig mange på ukjente strekninger. Alt dette fører til at det blir mange alvorlige ulykker om sommeren, sier UP-sjefen.

– Ikke alle er like synlige

På en av sommerens store utfartsdager er Utrykningspolitiets patruljer godt representert ute i trafikken. Noen av dem kan du se, mens andre glir inn blant resten av trafikken.

– De fleste av bilene er godt synlige, men ikke alle. Noen er ikke så godt å få øye på, så man skal passe seg for de også, sier UP-sjefen.