Hopp til innhold

Nå kommer ferietrafikken

Når bør du reise? Hva bør du tenke på i trafikken? Hvordan skal du oppføre deg i kø? Dette er spørsmål alle sjåfører må ta stilling til når ferietrafikken starter for alvor fredag.

Bilkø

FELLESFERIE: Mandag 7. juli starter fellesferien, men mange har fri fra og med fredag 4. juli. Det betyr at en av de største utfartshelgene er kommet. I tillegg åpnes den nye E18 gjennom Vestfold denne fredagen.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

I år, som i fjor, kan det være lurt å legge reisetiden utenom de mest trafikkerte tidene. Spesielt denne helgen regner Vegtrafikksentralen med ekstra trykk. For selv om fellesferien offisielt starter på mandag, er det mange som pakker bilen allerede denne uken.

Spre trafikken

– Det er vanskelig å si nøyaktig hvor mye trafikk vi får, men vi regner med at det kan bli veldig mye.

Det sier trafikkoperatør i Vegtrafikksentralen Porsgrunn Ellen Lunde. Hun anbefaler alle til å prøve og reise tidlig på morgenen eller sent på kvelden slik at trafikken blir spredd ut så mye som mulig. I tillegg oppfordrer hun til god køkultur.

– Sjåfører må prøve så godt de kan å tette igjen de lukene som oppstår i køen. Følg på bilene foran og forsøk å holde en så god flyt som mulig så slipper vi de verste proppene, forteller hun.

Forhåpentligvis vil nye E18, som gir fire felt fra Oslo og helt ned til Larvik, fjerne den verste av opphopningen. Men Lunde er allikevel klar på at de ikke kan garantere fri ferdsel uten kø.

Her er det siste bildet fra vegvesenets kamera ved E18 Gulli nord for Tønsberg. Artikkelen fortsetter under bildet.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Rv7 Sokna-Ørgenvika» i nytt vindu

Hold deg oppdatert!

For publikum kan det være lurt å holde seg oppdatert på hva som skjer i trafikken. Vegvesenet vil komme med oppdateringer gjennom hele helgen, og disse kan publikum lese på enten vegvesen.no eller reisetid.no.

Det er forventet aller størst trafikk på E18 i sørgående retning ut av Oslo, samt E6 både nord og sør fra Oslo. I tillegg må man forvente noe kø på E16 nordover mot Valdres. Resten av landet vil sannsynligvis gå som normalt, med unntak av Bergen og Trondheim hvor det kan forekomme noe kø på fartsårene ut av byene. Statens vegvesen forventer at den verste trafikken begynner allerede i 12-tiden, så det gjelder å være tidlig ute om man ønsker å komme seg utover før køen begynner.

Statens vegvesen har i tillegg til meldingstjenester satt ut kameraer langs de største fartsårene. Disse er åpne for hvem som helst, og det kan være lurt å sjekke disse før man legger ut på langtur.

Lydbok i bil

LYDBOK: Å aktivisere seg selv kan være lurt for å holde irritasjonsnivået nede.

Foto: Falch, Knut / NTB scanpix

Gjør forberedelser

Det er ikke bare kø som er utfordrende. Hver tredje ulykke med drepte og hardt skadde skjer i sommermånedene juni, juli og august. Varmt vær, lange køer og grinete unger i baksetet skaper irritasjon. Og når endelig køen løsner opp kan det være lett å legge det lille ekstra trykket på høyrefoten som gjør at pila peker over fartsgrensa.

Magnus Larsson i Ulykkesanalysegruppen til Statens vegvesen forteller til vegvesen.no at kjøreopplevelsen på sommeren kan være svært forskjellig fra det man er vant med.

– Bilene oppfører seg annerledes når den er pakket til randen med bagasje. Mange kjører også lengre strekninger enn hva man er vant med, på ukjente veier. I tillegg synker konsentrasjonen med 50 prosent når varmen i bilen ligger mellom 21 og 27 grader, forteller han.

Han oppfordrer sjåfører til å ta med vannflaske og unngå tung mat før man reiser så man ikke blir søvnige. I tillegg er det også lurt å ikke kjøre rett etter jobb fredag, men heller vente til lørdag morgen. Da vil det også sannsynligvis være mindre trafikk.

Som vanlig oppfordres det selvfølgelig til ikke å være beskjedne med bruken av bilbelte. Selv om nordmenn i dag er mye flinkere enn før, er det fortsatt mellom 40 og 50 mennesker som hvert år dør i trafikken uten bilbelte.