Hopp til innhold

- Kan ikke nekte å gi prevensjon

Fastleger kan ikke nekte å skrive ut prevensjon til kvinner, slår departementet fast. Nå endrer Vinje kommune praksis.

Gunnar Grøstad Johnson

Lege Gunnar Grøstad Johnson mener prevensjon strider mot hans livssyn.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

En katolsk lege i Edland i Vinje vil ikke skrive ut prevensjon til kvinner. Det har han ikke anledning til, sier statssekretær Robin Kåss i Helsedepartementet.

LES HELE SAKEN OM LEGEN HER

Endrer praksis

Det går nå ut en presisering til alle norske kommuner om at fastleger i Norge ikke kan reservere seg mot å skrive ut prevensjonsmidler.

Nå lover ordfører Arne Vinje i Vinje (SV) at kommunen skal endre praksis.

– Da må vi bare slå fast at det forbeholdet som vi har akseptert her i Vinje kommune når det gjelder fastleger, ikke lenger gjelder. Og da må vi bare ta det til etteretning, sier Vinje til Nrk.no.

Lene Vågslid

Stortingsrepresentant Lene Vågslid (AP) er glad for avgjørelsen.

Foto: Johs Apold / NRK
Strid om prevensjon

– Vi støtter legens rett til å reservere seg mot dette, sa formann i Norsk kristelig legeforening, Olav Fredheim.

Stortingsrepresentant Lene Vågslid (AP) er glad for avgjørelsen.

– Jeg er veldig glad for at departementet klargjør det regelverket vi har og at du skal ha de samme likeverdige tjenestene fra fastlegen din uansett hvor du bor, sier Vågslid.

– Kan ikke nekte

Statssekretær Robin Kåss (AP) har sett på saken og slår fast at ingen fastleger kan nekte å skrive ut prevensjon.

– Fastlegene må gi alle allmenlegetjenester, inkludert famileplanlegging og prevensjon, sier Kåss. Han mener det er en rettighet alle innbyggere har.

– Ingen i Norge har rett til å være fastlege, men alle i Norge har rett til å få allmenlegetjenester uansett hvor man bor, sier Kåss.

Stor oppmerksomhet

Saken fra Vinje fikk stor oppmerksomhet tidligere i år og leder for Norsk forening for allmennmedisin, Gisle Roksund, reagererte på at legen ikke ville skrive ut prevensjon til kvinner.

– Det blir vanskelig å være allmennlege hvis man skal reservere seg mot så sentrale oppgaver. Jeg synes denne legen går veldig langt når han nekter å skrive ut prevensjon, sa Gisle Roksund leder for Norsk forening for allmennmedisin til NRK.no.

Men legen fikk også støtte.

– Vi støtter legens rett til å reservere seg. Her er det ikke noe akutt behov for helsehjelp som må ytes umiddelbart. Å skrive ut denne prevensjonen vil være en krenkelse av denne legens moralske integritet, sa Olav Fredheim ,formann i Norsk kristelig legeforening.

Lege Gunnar Grøstad Johnson har ikke svart på henvendelsene fra Nrk.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark