– Vanskelig å være allmennlege med det standpunktet

Leder for Norsk forening for allmennmedisin, Gisle Roksund reagerer på at en katolsk lege i Vinje ikke vil skrive ut prevensjon til kvinner.

Gisle Roksund/Gunnar Grøstad Johnson

– Det blir vanskelig å være allmennlege hvis man skal reservere seg mot sentrale oppgaver, sier leder for Norsk forening for allmennmedisin, Gisle Roksund.

Foto: Anne Lognvik/Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Saken der den katolske legen Gunnar Grøstad Johnson i Edland i Vinje sier nei til å skrive ut blant annet p-piller til kvinner fordi det virker aborterende, har skapt sterke reaksjoner.

– Det blir vanskelig å være allmennlege hvis man skal reservere seg mot så sentrale oppgaver. Jeg synes denne legen går veldig langt når han nekter å skrive ut prevensjon, sier Gisle Roksund leder for Norsk forening for allmennmedisin til NRK.no.

Unge jenter i Vinje reagerer også kraftig på at den katolske legen ikke vil skrive ut prevensjon til dem. Dette blant annet fordi det er langt til neste legekontor.

Legen forsvarer prevensjonsnekten med sitt livssyn og ønske om å verne om alt liv.

Får støtte

Olav Fredheim

– Vi støtter legens rett til å reservere seg mot dette, sier formann i Norsk kristelig legeforening, Olav Fredheim.

Foto: Privat

Legen forsvarer prevensjonsnekten med sitt livssyn og ønske om å verne om alt liv. Han får støtte fra Norsk kristelig legeforening.

– Vi støtter legens rett til å reservere seg. Her er det ikke noe akutt behov for helsehjelp som må ytes umiddelbart. Å skrive ut denne prevensjonen vil være en krenkelse av denne legens moralske integritet, sier Olav Fredheim formann i Norsk kristelig legeforening.

Reidar Voith sogneprest i Vår Frue Kirke i Porsgrunn synes legen må ha sin fulle rett til å si nei til å skrive ut prevensjon til kvinner.

– Jeg synes det er trist at en lege som bare følger sin samvittighet skal bli portrettert så kraftig i media. Det er en stor belastning å bli utsatt for noe slikt, og jeg føler med han, sier Voith i den katolske kirke.

Artikkelen fortsetter under bildet.


– Viktig å følge sin overbevisning

Reidar Voith

Reidar Voith er sogneprest i den katolske kirke i Porsgrunn. Han sier at han synes det er viktig for alle mennesker å ha mulighet til å følge sin overbevisning.

Foto: Terje Nordkvelle / NRK

Voith mener det er viktig for alle mennesker å ha mulighet til å følge sin overbevising også i deres profesjonelle liv.

– Den katolske kirke har ikke noe syn på prevensjon som sådan, men derimot så er det i henhold til vår overbevisning slik at livet er hellig og ukrenkelig. Dermed er det slik, at der hvor en prevensjonsmetode virker aborterende blir det galt i henhold til den katolske kirkes tro og overbevisning, sier Voith.