- Et svært uklokt forslag

Forslaget om å øke grensa for momsfritak virker meningsløst, mener en rekke aktører innen næringsvirksomhet i Vestfold. Reaksjonene har vært mange etter at det ble kjent at regjeringen foreslår å øke grensa for momsfritak.

Wenche Holst

Wenche Holst i Parfymeri Clinic Etic i Tønsberg sier at de ikke vil være et 'servicekontor' der folk får informasjon om produktene for så å kjøpe varene i utlandet.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

– Vi har flere ganger opplevd at kunder kommer inn og leter seg frem til parfymer eller andre produkter de liker, og så spør de om å få vite nummer og navn på produktet. Den slags går vi ikke på lenger.

Det sier Wenche Holst i Parfymeri Clinic Ethic i Tønsberg. Erfaringen hun ofte har med slike kunder er nemlig at de drar fra butikken og rett hjem til pc-en for å bestille produktet på nett eller benytter sjansen når de er i taxfreebutikken.

Det finnes andre og lignende historier. For eksempel om dem som går i sportsforretningen for å prøve joggesko, og som deretter bestiller skoene fra en utenlandsk nettbutikk.

Les også:

Frykter konkurser

Wenche Holst er en av mange næringsdrivende som er bekymret og oppgitt over forslaget om å øke den momsfrie grensa. Og regiondirektør Kristin Saga i NHO Vestfold er helt enig i at et vedtak om å øke grensa kan ramme mange butikker tungt.

– Dersom det blir billigere å handle på nett fra utlandet, vil det bety lavere omsetning i butikkene her hjemme. Og med lavere lønnsomhet kan konkurser, nedleggelser og dermed tap av arbeidsplasser være neste skritt.

Kristin Saga

Regiondirektør Kristin Saga i NHO Vestfold har på vegne av en rekke næringsinteresser i Vestfold sendt brev til fylkets stortingspolitikere.

Foto: Jan Gulliksen / NRK
Kan ramme Vestfold sterkt

Regiondirektøren er blant annet bekymret for Vestfolds del fordi store og tunge netthandelsaktører i fylket sysselsetter mange personer.

– Med dette forslaget vil mange arbeidsplasser bli flyttet ut av landet. Det er spesielt uheldig i et fylke som Vestfold hvor veksten i arbeidsplasser etter finanskrisen har vært lavere enn i andre deler av landet.

Les også:

Vil ha like konkurransevilkår

– Men pleier ikke NHO å være for en fri konkurranse?

– Jo, men da må det være på like vilkår. Og sånn sett hadde det vært best om beløpsgrensa ble satt til null.

Det er en rekke bransjer som frykter for å bli rammet dersom beløpsgrensa for avgiftsfri import økes. Kosmetikkbransjen, sportsbutikker og klesforretninger er noen av dem.

Advarer politikerne

NHO og andre næringsinteresser i fylket har nå sendt et brev til Vestfolds stortingspolitikere der de advarer mot å gå for forslaget i statsbudsjettet. Saga mener politikerne ikke har tenkt gjennom alle konsekvensene av forslaget.

– Vi tror norske forbrukere heller vil bevare arbeidsplasser og levende bysentra framfor å kunne handle litt billigere fra utlandet.

Det er et synspunkt Wenche Holst i Parfymeri Clinic Etic deler.

– I verste fall kan det ende med at det ikke finnes butikker som dette om en stund.

Rolfsen AS

Klesforretningen Rolfsen AS i Tønsberg har eksistert i nærmere 30 år. Der er ikke frykten for utenlands netthandel så stor. På bildet er det ansatt Mina Haugen som rydder i vareutvalget.

Foto: Jan Gulliksen / NRK