NRK Meny
Normal

Gründere frykter netthandel-flukt: – Snart bare kjøpesentre igjen

GRÜNERLØKKA (NRK): Gründere frykter det blir slutt på nisjebutikker og originale bysentre etter at regjeringa i dag foreslo å øke momsgrensa for netthandel til 500 kroner.

Andreas Doppelmayr og Johan Brox

Gründerne Andreas Doppelmayr og Johan Brox mener nisjebutikker vil få problemer med den nye momsgrensa for netthandel som regjeringen vil innføre.

Foto: Anne Mone Nordahl / NRK

– Høyre og Frp gir inntrykk av at de er på god fot med næringslivet, men de heier heller på Amazon (amerikansk nettbutikk red.anm.) enn tre kompiser fra Norge som startet med et stort banklån, sier Johan Brox oppgitt.

Brox var en av tre som i fjor grunnla butikken Dapper, som både er en nettbutikk og som har utsalgssted på Grünerløkka i Oslo. De har spesialisert seg på barberutstyr fra anerkjente europeiske merker og herreklær som ikke selges andre steder i Norge.

– Nå må vi omlegge en hel del og frykter for konsekvensene, sier medeier og gründer Andreas Doppelmayr, som også står bak nettbutikken Barbershop.no.

Da finansminister Siv Jensen la frem statsbudsjettet i dag, var det nemlig med en gledelig nyhet til alle forbrukere der ute som er glade i nettshopping. Får regjeringa det som de vil, øker momsgrensa fra 200 til 500 kroner på varer kjøpt over nett fra utlandet.

– Det blir vanskelig å konkurrere mot, konstaterer Doppelmayr.

Vil ha like vilkår

Han viser frem en engelskprodusert aftershave som han selger på nettbutikken til 329 kroner. I dag kan den bestilles hos produsenten til nøyaktig samme pris, men uten moms blir prisen 262 kroner.

– Vi har ingen mulighet til å sette den ned til samme pris i vår butikk, sier Doppelmayr.

Engelsprodusert Aftershave man nå kan kjøpe billigere på utenlandske nettsider.

Denne aftershaven koster i dag det samme hos den norske butikken Dapper som hos den engelske produsenten. Får regjeringa gjennomslag for å heve momsfritaket kan du som forbruker spare 67 kroner på å kjøpe den på en utenlandsk nettside.

Foto: Anne Mone Nordahl / NRK

– Vi vil ikke sutre, men vi synes norske butikker må få konkurrere på like vilkår som utenlandske butikker, mener Brox.

Grünerløkka har blitt trukket frem av flere utenlandske magasiner som en moderne bydel med originale og uavhengige cafeer, utesteder og butikker. Brox frykter det blir mindre av det fremover.

– Alt det som spirer nå av unike konsepter og levende bysentre blir rammet av dette. Nå får man mer av det samme; kjøpesenter og kjedebutikker.

– Vi har økt konkurransekraften

– Dette er noe som har stått stille i veldig mange år og som vi ser at forbrukerne har ønsket seg, sier Siv Jensen om hevingen av momstaket.

– Men hva med alle bedriftseierne som nå opplever at det blir ujevn konkurranse med nettbutikker i utlandet?

– Vi har laget et statsbudsjett som vil øke konkurransekraften til norske bedrifter. Alle bedriftseiere vil nyte godt av skattelettene våre, svarer Jensen.

Når Harald J. Andersen, samfunnspolitisk direktør i Virke hører svaret fra Jensen, begynner han å le.

– Dette er rett og slett kunnskapsløst, hun viser fullstendig manglende forståelse for norsk varehandel. Allerede koster netthandel til utlandet 6.000 arbeidsplasser og mer vil det bli. Netthandelsveksten kommer til å eksplodere, mener Andersen.

– Ja, dette er helt uforståelig, samstemmer NHO-direktør Kristin Skogen Lund. Hun presiserer at det er mange ting hun er fornøyd med i neste års statsbudsjett, men på punktet om moms river hun seg i håret.

Kristin Skogen Lund

NHO-direktor Kristin Skogen Lund.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Dette er forbrukerpopulisme og de har vel tenkt at det er en populær velgersak. Men vi er faktisk avhengig av butikker som skaper verdier som vi kan leve av i velferdssamfunnet vårt. De fleste andre land bruker store summer på å beskytte sitt eget næringsliv hvor forbrukerne må betale moms fra første krone, sier Skogen Lund.

Kunder med Visa Gold

– Det er en bevegelse i riktig retning at forbrukere nå får tilgang til flere varer til en lavere pris, mener derimot Jorge Jensen, fagdirektør i Forbrukerrådet.

Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet

Jorge Jensen, fagdirektør i Forbrukerrådet.

Foto: Forbrukerrådet / cf-wesenberg/kolonihaven.no

– Det kan høres ut som forslaget dømmer hele handelsstanden til døden, men det er jo rimelig å anta at den må omstille seg hvis dette går igjennom.
Mesteparten av nordmenns netthandel foregår i dag på norske nettbutikker, minner han om.

Sju arbeidsplasser er snart resultatet hos Dapper på Grünerløkka når de i november ansetter en digital manager. Spørsmålet er om veksten kan vare.

– Kan dere ikke satse på varer som ikke blir rammet av momsfritaket?

– Skal vi drive en butikk bare med utenlandske varer til over 500 kroner må jo vi og alle andre flytte til Bogstadveien og Frogner. Vi vil ikke drive en butikk bare for de med VISA Gold, svarer Brox.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger